Европскиот суд на правдата донесе одлука која вели дека Airbnb не е агент за недвижности и за неговата работа во Франција не му е потребна лиценца. Наместо да гледа на Airbnb како на агенција која изнајмува станови, судот одлучи дека сепак платформата е единствено сервис за информации. Одлуката е интересно со оглед на тоа дека […]

Прочитај повеќе

Линкање до пиратска содржина која е веќе јавно достапна, не е нарушување на интелектуалната сопственост. Ова е ставот кој советникот на Европскиот суд на правдата, јавниот правобранител Мелкиор Вателет го испрати, јави Torrentfreak. Судот во последните години има неколку случаи кои обвинуваат за нарушување на интелектуалната сопственост преку линкови. „Линкови кои водат, па дури и […]

Прочитај повеќе

Иако беше потребен Европскиот суд на правдата да издејствува и да го суспендира законот за префрлање на податоците на граѓаните на Европската Унија во податочни центри во САД; сепак битката за безбедноста на корисниците започна од 28-годишен студент по право. Мислењата околу законот се поделени, едни го поздравуваат неговото суспендирање – велејќи дека „Светот е […]

Прочитај повеќе

Договорот помеѓу САД и Европската Унија, наречен Safe Harbour, со кој се дозволува чување на податоците на Европјани на сервери во САД повеќе не важи. Ова е одлука на Европскиот суд на правдата, врз која несомнено имаат влијание доверливите податоци кои ги сподели поранешниот аналитичар на NSA, Едвард Сноуден, а кои oткрија дека агенциите во […]

Прочитај повеќе

„Вашиот личен возач“, замената за такси превозот – Uber има се повеќе проблеми во Европа. По неодамнешните нереди кои ги предизвикаат возачите на такси возила во Франција, во кои беа уништени и возила, сега Европскиот суд на правдата одлучи да го преземе судскиот спор кој американската компанија го води со шпанските власти. Ова може и […]

Прочитај повеќе

Џими Велс, основачот на онлајн енциклопедијата Wikipedia, е против одлуката на Европската Унија која бара од Google да ги заборави корисниците. Google неодамна додаде веб формулар со кој корисниците можат да побараат да бидат заборавени од Интернет. Во првите неколку недели илјадници побараа да бидат заборавени, но контраверзноста започна откако дел од медиумите објавија дека […]

Прочитај повеќе

Eвропскиот суд за правда пресуди во корист на корисниците, кои сега го имаат правото да бидат заборавени на интернет. Судот му нареди на Google да им овозможи, по нивно барање, поголема приватност на индивидуалните граѓани со тоа што ќе избрише резултати во пребарувањето кои водат „застарени и нерелевантни“ кориснички информации. Оваа конкретна одлука се сднесува […]

Прочитај повеќе

Европскиот суд за правда пресуди против правилото што ги обврзува телеком компаниите да складираат корисничи податоци до две години, велејќи дека со тоа се прекршува основното човечко право, пренесува Reuters. Директивата за складирање на податоците беше воведено во 2006-та година по бомбардирањата во Мадрид и Лондон со намера да се искористат за безбедност и спречување […]

Прочитај повеќе

Линкањето до содржина отсекогаш било едно од основните начела на Интернетот. Но, ова често се заборава во дебатата помеѓу медиумите и агрегаторите кои им линкаат до содржината. Во Македонија караницата се водеше околу тоа колку вреди публиката која се редиректира од агрегаторите до медумите; за првите тоа беше сосема легална технологија да заработуваат пари од […]

Прочитај повеќе

Европскиот суд за правда пресуди дека друштвените мрежи не смеат да бидат обврзани да ја следат активноста на корисниците во име на авторските права. Ова одлука е спортивно на праксата што контроверзниот трговски договор АCTA, кој неодамна беше потпишан од 22 земји членки и ЕУ, и кој летово ќе се најде пред Европскиот парламент, сака […]

Прочитај повеќе