Фондацијата за интернет и општество – Метаморфозис ги кани сите заинтересирани на настан со наслов „Слобода на интернет“. Од фондацијата ги повикуваат сите за учество, пред се: новинари, правници, адвокати и активисти. Очекувано според насловот, присутните ќе може да слушнат и да го кажат своето мислење за слободата на интернет и заштита на човековите права. На […]

Прочитај повеќе

Луѓето ширум светот веруваат дека Интернетот е моќна алатка која донесе поголема слобода, но добар дел од нив се плашат да бидат искрени онлајн и да си го кажат своето јавно мислење од страв дека ќе бидат таргетирани од властите, открива глобална анкета на BBC направена во 17 земји во кои е присутен британскиот медиум. […]

Прочитај повеќе

Конференцијата на ITU под покровителство на ОН за пре-регулирање на Интернет ќе заврши со одбивање на ратифицирање oд страна на САД, Канада и Велика Британија, јавува BBC. Конференцијата ќе заврши денес, но по се изгледа без заеднички договор. Премногу разочарани од ова не се ниту: Данска, Италија, Чешка, Шведска, Грција, Португалија, Финиска, Чиле, Холандија, Нов […]

Прочитај повеќе

Сигурно сите го знаете бет-сигналот што го повикува Бетмен кога градот е во опасност. Сега група интернет ентузијасти реши да ја прифати симболиката – решени да речат доста и да застанат во одбрана на Интернетот, тие креираа свој сигнал со лице на мачка со кој ќе ја повикуваат интернет заедницата да им се приклучи кога ќе […]

Прочитај повеќе

Фокусот на ENGAGE, конференцијата ќе се одржи на 25-ти февруари 2012 година, во киното Фросина во МКЦ, Скопје, ќе биде ставен врз позитивните искуства од истакнати активисти од Македонија и регионот кои го употребуваат интернетот како платформа за граѓанска мобилизација. Идејата зад конференцијата организирана од Младински образовен форум и Радио МОФ е да се промовира […]

Прочитај повеќе