Eвропскиот парламент на денешново гласање го одби контроверзниот трговски договор ACTA. Интернетот убедливо издвои победа со 478 гласови против ACTA, 146 беа воздржани и само 39 го поддржаа договорот. Сепак, ACTA договорот сѐ уште може да стане стварност во некои од земјите во светот кои не се во ЕУ. Австралија, Канада, Јапонија, Јужна Кореја, Мароко, […]

Прочитај повеќе

Европа најверојатно ќе го отфли контроверзниот трговскиот договор ACTA. Во најновиот извештај на европските надзорници на корисничката приватност (EDPS) се вели дека ACTA има „несакани последици“ врз индивидуалните права. EDPS вели дека на трговскиот договор му недостасува прецизност околу мерките кои ќе ги преземе за заштита на интелектуалната сопственост. Напротив, постои страв дека ќе се […]

Прочитај повеќе

Eврозум, емисијата посветена на европските интеграциски процеси на земјата и на сите новости од ЕУ, во својата најнова епизода го објасни контроверзниот закон ACTA. Во оваа епизодата на Eврозум ќе чуете мислења за експерти во полето за авторски права, како адвокатот Валентин Пепељуговски, кој го претставува Microsoft во Македонија, македонскиот пратеник, Ивон Величковски, кој иако […]

Прочитај повеќе

Амелија Андерсдотер, 24-годишната евро-пратеничка од шведската Пиратска партија, е дел од Комитетот за индустрија, истражување и енергија кој, заедно со уште три други европски комитети, ќе треба да даде своја оценка за трговскиот договор ACTA кој предизвика протести низ стотина европски градови. Амелиjа влезе во Европскиот парламент во 2009-та, но чекаше две години за да […]

Прочитај повеќе

Европската унија побара од својот највисок суд да го провери трговскиот договор ACTA кој предизвика несогласувања и протести по улиците на неколку европски метрополи. Eвропскиот суд за правда ќе треба да го разгледа Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) и да даде конечно мислење за легалноста на трговскиот договор потпишан од ЕУ, 22 земји-членки, САД и други […]

Прочитај повеќе

За ACTA се зборува многу во последниве денови. Но ACTA, трговски договор потпишан од 22 европски земји, ЕУ, САД и други, е наменет да ги заштите авторските права, предизвика несогласувања меѓу потписниците и протести. Доколку се прашувате зошто АCTA е важна и зошто (не) е потребна, погледнете го ова видео за ACTA кое сега е […]

Прочитај повеќе

Откако Полска кажа „не“ за ACTA по големите протести низ државата, сега и Словенија го прави истото – ја запира одлуката за ратификација на ACTA договорот. Во Љубљана излегоа над 1.500 души на протест против ACTA, а словенските власти започнаа да се предомислуваат за договорот. „Овој договор очигледно нема да предизвика разбирање на проблемот, туку […]

Прочитај повеќе

Бугарија се повлече од одобрување на контроверзниот трговски договор АCTA. Како Германија, Полска и Холандија, и Бугарија реши да почека се додека не се види јасен и единствен став ширум Европската унија за дали да се прифати договорот. Контроверзната ACTA предизвика многу незадоволство меѓу интернет корисниците кои на 11 февруари излегоа на протести во неколку […]

Прочитај повеќе

Стравот од АCTA се пренесе и во Македонија, иако трговскиот договор не ја вклучува земјава, ниту таа е потписничка. Можеби стравот лежи во тоа дека ако дојде време кога ќе треба да се потпише ваков договор кој е наменет против пиратеријата, македонските власти ќе потклекнат и ќе го потпишат без размислување следејќи го примерот од […]

Прочитај повеќе