Споделување фајлови е значително лесно преку користење на предностите на облак сервисите како Google Drive, One Drive, или DropBox. Но, доколку од некоја (безбедносна) причина не сакате фајловите да бидат на облак туку директно да ги споделите од еден на друг компјутер, ви треба апликација како Syncthing. Како што напоменавме, Syncthing ви дозволува лесно и […]

Прочитај повеќе

Google ја претстави новата функционалност на Gmail, Advanced Protection Program. Програмата е отворена за сите кои се заинтересирани за повисока заштита од сегашната двојна авторизација. Сепак сите кои се заинтересирани треба да поседуваат 2 физички клучеви за безбедност. Производителот на клучевите не е важен, иако не сите клучеви се подеднакво безбедни. Користењето на физички клуч за отклучување […]

Прочитај повеќе

Од 28 јуни Google Drive ќе може да се користи за бекап и синхорнизација на целиот компјутер. Backup and Sync ќе овозможи можност за прикачување и чување на сите фајлови и слики на Google Drive. Backup and Sync е надградба на Google Drive for Mac/PC. Алатката е пред се наменета за домашните корисници, на кој ќе […]

Прочитај повеќе

Google Drive сега овозможува обработка на Microsoft Office документи, кој кај корисниците пристигаат како „attachment“ во имејл. Новата функција сега им овозможува на корисниците од својата пошта да го конвертираат Microsoft Office документот во соодветната Google Docs замена. „Со само еден колик на новата edit-икона во Gmail attachments, можете едноставнода ги кновертирата Office документите – […]

Прочитај повеќе

VLC, една од ретките добри и бесплатни апликации преку кои можат да се пуштаат сите формати кои iOS не ги поддржува, сега има нов дизајн и неколку нови интересни новини кои ќе го олеснат користењето и префрлувањето на големите фајлови од едно на друго место. Покрај редизајнот на интерфејсот да биде според iOS 7 стандардите, […]

Прочитај повеќе

Google во четвртокот го објави Save to Drive копчето преку кое корисниците ќе може да зачувуваат фајлови на својот Google Drive, директно додека се наоѓаат на некоја веб страница која го има имплементирано тоа копче. Сопствениците на веб страници сѐ што треба да направат за да го овозможат Save to Drive копчето е во својот […]

Прочитај повеќе

Доколку ја отворите Google Drive страницата за GNU/Linux, ќе ве пречека порака дека сервисот сè уште не е поддржан. Зошто Google толку доцни со објавувањето на својата апликација за GNU/Linux, а истата веќе подолго време е достапна за Windows и Mac? Според коментарот на Скот Џонстон, директор на одделот за продукт менаџмент, кој вели: „Дефинитивно […]

Прочитај повеќе

Откако го најавија чистењето, Google случајно објави нов сервис за креирање на забелешки преку Google Drive кои можете да обоите во различни бои за подобро распознавање, чек-листи и слично. Сервисот именуван Keep го снема исто толку ненадејно како што се и појави. Keep апликацијата за првпат случајно се појави на веб уште во минатата година, […]

Прочитај повеќе

Во Drive, веб складиштето на Google, сега ќе може да прегледувате фајлови додека го најдете тој што ви треба. Во Drive може да прегледувате фотографии, документи, видеа, .pdf, има поддршка за 30 видови фајлови, со едноставно кликање на Preview на фајлот. Со тоа се отвара мени во кое може да ги листате сите документи кои […]

Прочитај повеќе

Одсега корисниците на Google Drive ќе може да креираат и споделуваат веб страни преку онлајн „складиштето“. Се што треба е HTML, JavaScript и CSS фајловите да ги поставите на Drive. Постирањето на вашите веб страни  е едноставно ако го следите примерот кој го презентира Google. Најпрво на Google Drive креирајте нов фолдер и да го […]

Прочитај повеќе

Google најави промена во достапноста на апликациите за компаниите. Наскоро бесплатната верзија ќе им биде достапна единствено на индивидуалните корисници. Компаниите ќе мора да платат 50 долари за секој вработен кој ја користи апликацијата без разлика на колку вработени имаат. Овие најави доаѓаат директно од блогот на Google, заедно со најавата дека ова ќе важи […]

Прочитај повеќе

Од денес, Drive сервисот на Google ќе можете да го користите и како бесплатен хостинг за вашата статичка веб страница. Објавувањето на веб страницата преку Google Drive е многу едноставно и сè што треба да направите е да ги поставите вашите датотеки во еден јавен директориум. Целата постапка за објавување на вашиот веб сајт можете […]

Прочитај повеќе