Google има 100 милијарди пребарувања секој месец, од кои 15 отсто се нови термини, и вели дека индексира сајтови за неколку секунди за да ги презентира најсвежите резултати. Но, тоа не е доволно вели амбициозниот Лери Пејџ, ко-основач и директор на Google. Во годишното обраќање до инвеститорите г. Пејџ рече дека пред Google се предизвици […]

Прочитај повеќе

Google има визија да направи компјутер кој ќе ве разбира кога ќе му зборувате – „Судбината на Google е да креира Star Trek компјутер“, вели Фахад Манјо од Slate. Веќе во компанијата има инжинери кои се инспирирани од таа научно-фантастична серија чија „технологија“ е претставена во далечните 80-ти. „Star Trek компјутер не е метафора која […]

Прочитај повеќе

Wolfram Alpha ќе го прошири своето семантичко пребарување и ќе воведе анализирање на личните профили, пишува Стифен Волфрам на официјалиот блог на Wolfram Alpha. За да ја испробате новата функција на Wolfram|Alpha во полето за вметнување на вашето барање, пишете „Facebook report“, по што ќе ви се појави копче за пуштање на апликацијата. Како и […]

Прочитај повеќе

Google полека, но сигурно започнува да го воведување долгоочекуваното семантичко пребарување што комплетно ќе го промени начинот на како наоѓаме информации на интернет. Новината, сега позната како Knowledge Graph, треба да ви ги донесе резултатите кои ги посакувате без да се губите по веб страни и линкови. Сега со Кnowledge Graph кога ќе пребарувате термин […]

Прочитај повеќе

Интернет гигантот најавува најголеми промени до сега во пребарувањето, но тоа не значи дека ќе го променува системот за пребарување на клучни зборови, туку дека ќе воведе новини кои ќе овозможат семантичко пребарување, односно пребарување кое ќе го разбере значењето на зборот и ќе пласира соодветни резултати, пишува Wall Street Journal. Google неодамна претстави промени […]

Прочитај повеќе

Семантичкио пребарувач Wolfram Alpha за само четри месеци одкако се активираше Siri, гласовниот асистент на iPhone 4S, доби значително зголемување на пребарувањата. За сега 25 отсто од сите пребарувања на Wolfram Alpha се одвиваат преку Siri. Wolfram Alpha го привлече вниманието уште од самото најавување и BETA тестирање кога воведе голем број на иновативни начини […]

Прочитај повеќе