Google наскоро ќе отстрани еден од проблемите кои не се опасни, но се многу, ама многу, здодевни. Станува збор за „практика“ наречена „history manipulation“. Што всушност е ова? Станува збор за пракса која ја користат полоши страници. Корисникот отвора некој текст и кога ќе пробува да се врати од каде што дошол ништо не се […]

Прочитај повеќе

Новата верзија на прелистувачот Google Chrome, 68 пристигна. Една од промените кои веднаш може да се забележат се известувањата за небезбедните http страници. Google им остави доволно време на сопствениците на сајтовите да се прилагодат. Најголем дел од страниците, дури 85% од десктоп и 76 од мобилните верзии се https. Големите сервиси како Google, Microsoft, […]

Прочитај повеќе

Функционалноста за автоматско пуштање на видео на веб-страниците наскоро би можела да стане минато. Следната надградба на Google Chrome ќе ја оневозможи оваа функционалност. Можноста за блокирање на автоматски плејбек има две отстапки. Ако видеото е со исклучен звук или ако корисникот покажал интерес за видеото, вели Мунир Ламури на Chromium блогот. Функционалноста ќе биде […]

Прочитај повеќе

Microsoft со Anniversary Windows 10 надградбата го поправи и прелистувачот. Новата верзија на Edge е дури и поштедлива од претходно. Поради ова компанијата повторно ги тестираше прелистувачите, a овој пат кодот за нивната автоматизација е отворен и објавен на GitHub. Со оглед на тоа дека компанијата ги објави резултатите, најверојатно очекувате дека Edge е најштедлив […]

Прочитај повеќе

Шар е проект на Александар и Ванче Грков, кои сакаа да изработат веб прелистувач наменет само за македонските корисниците, бидејќи популарните прелистувачи не се добро локализирани. Добар пример е Google Chrome кој одговара со „Google Chrome cannot be displayed in this language.“ кога ќе одберете да биде на македонски. Firefox, како втор најпопуларен прелистувач во […]

Прочитај повеќе

Кога некој ќе го спомне приватното сурфање, или incognito, тогаш очекуваме навистина да се работи за приватно сурфање кое ги крие сајтовите кои сме ги посетиле, нели? Но, Apple Safari сепак ги чува овие податоци, јави Mac Issues. Податоците се зачувани во база на податоци која може да ја разгледа секој кој има малку време […]

Прочитај повеќе

Microsoft го убива Internet Explorer, барем брендот што стана синоним за лошо изработен софтвер. Internet Explorer беше толку лош прелистувач што немаше никаква шанса да се поправи ниту со нови верзии, ниту со реклами, ниту со магии. Иако доаѓа преинсталиран на Windows, само 4 отсто од македонските корисници го користат, и си инсталираат Chrome или […]

Прочитај повеќе

Vivaldi е нов прелистувач чии крeатори сакаат да ги вратат карактеристиките на Opera 12. Прелистувачот е достапен за Linux, OS X и Windows, иако барем за сега е експериментален и во бета фаза. Станува збор за прелестувач направен од таканаречените „power users“ за „power users“, вели Ars Technica. Се чини дека целна група на креаторите […]

Прочитај повеќе

Покрај неколкуте игнорирани предупредувања, Европската Унија го казни Microsoft кој веќе две години одбиваше да им даде опција на корисниците Windows да избираат сопствен веб прегледувач, туку со самото инсталирање на ОС-от им наложуваше да го користат Internet Explorer. The European Commission fines #Microsoft for non-compliance with browser choice commitments ow.ly/ir98H #Antitrust — European Commission(@EU_Commission) […]

Прочитај повеќе

Opera објави дека нивниот веб прелистувач е користен од повеќе од 300 милиони луѓе и секој месец е користен за приступување до интернет преку различни мобилни уреди, десктоп и таблет компјутери. Opera вели дека својот прелистувач отсега ќе го користи и WebKit енџинот за рендирање, наместо својот Presto кој го развиваа веќе 10 години. Според […]

Прочитај повеќе

Европската комисија објави дека е започната процедура која ќе утврди дали Microsoft се спротистави на барањето да овозможи избор на прелистувач при инсталација на Windows.  Комисијата е убедена дека компанијата не успеа на своите корисници да им понуди избор на прелистувач во оперативниот систем Windows 7. Oд Microsoft беше побарано да понуди прозорец за избор […]

Прочитај повеќе

Kорисниците на Opera кои имаат свои блогови на Blogger, кој е во сопственост на Google, почнаа да добиваат известувања дека прелистувачот што го користат не е повеќе поддржуван од нивниот сервис. Во пораката, Google напоменуваат дека некои делови од Blogger нема да работат и дека корисниците ќе имаат проблеми. Оваа известување прв го забележа Боб […]

Прочитај повеќе