Минатата недела официјално започна да функционира платформата МојГрад, која треба да биде алатка за непосредна демократија и партиципативно одлучување. Граѓаните можат да ги споделат своите идеи на платформата, а потоа овие предлози треба најпрво да го го издржат „тестот“ на другите граѓани, а потоа и на советниците во Град Скопје. МојГрад е дело на Горјан […]

Прочитај повеќе

Измените во Законот за безбедност во сообраќајот предвидуваат ограничување на движењето на електричните тротинети. Тротинетите ќе можат да се движат по велосипедски патеки, а во случај да нема одбележани патеки ќе можат да се двужат и по тротоар. Ова го предвидуваат законските промени кој веќе поминаа на седница на Владата, јави СДК. Со законот ќе биде […]

Прочитај повеќе

Инспектори на Град Скопје со помош на дрон идентификуваа лице кое врши сплаување на органски материјал. Снимката направена со помош на дронот го „фатила“ моментот во кој лицето го пали стрништето. Станува збор за прекршок по Законот за управување со отпад, а казната изнесува 1000 евра, пишува Аko.mk. Град Скопје за првпат користи дрон за […]

Прочитај повеќе

По примерот на Франција, за која неодамна дознавме дека има сериозен проблем со електричните тротинети, македонските власти решија предвреме да реагираат и да интервенираат со законско решение за возењето електрични тротинети. Причината за ова според властите е можноста за хаос на пешачките зони и тротоарите. Во Македонија бројот на електрични тротинети засега не е толкав […]

Прочитај повеќе

Македонија се приклучува во меѓународниот проект SocialCar. Проeктот треба да реши еден од најголемите проблеми, загадувањето, а и да ги намали трошоците за превоз. SocialCar е дел од Програмата за истражување и иновација на Европската Комисија – Хоризонт 2020 и е целосно финансиран од Европа. Идејата на проектот е преку мобилна апликација да им се […]

Прочитај повеќе

Јавното сообраќано претпријатие Скопје, организира хакатон во кој учесниците треба да креираат софтвер за оптимизација на бројот на патници на неколку линии. Решението треба да ги направи поатрактивни линиите: 2, 5, 19, 22 и 57. Настанот е организиран во партнерство со: Фондот за иновации и технолошки развој; Градот Скопје; Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП); Факултетот […]

Прочитај повеќе

Градот Скопје набави пет електрични скутери кои ќе се користата за потребите на градската администрација. Скутерите возат со максимална брзина од 45 км/ч и може да помине 50 км со едно полнење, за кое се потребни околу 5 часа. Цената на скутерите е околу 2.500 евра, односно потрошени се вкупно 782.458 денари за сите пет. […]

Прочитај повеќе

Кратко откако беше претставен првиот електричен автомобил кој ќе се продава во Македонија, сега е претставен и првиот полнач за електрични автомобили во Скопје. Полначот е сместен на првиот кат на гаражата „Македонска фаланга“, и има моќ од 22 киловати. Во превод тоа значи дека полначот може да наполни електричен автомобил за 30-тина минути. Заедно […]

Прочитај повеќе

Social Innovation Hub ги поканува сите заинтересирани да се пријават на 48-часовен хакатон на кој ќе се изработуваат идеи и модули за усовршување на апликацијата Патувај Зелено (Skopje Green Route). Најдоброто решение ќе добие 1.000 долари, а второто и третото место ќе добијат по 750, односно 500 долари. Решенијата ќе бидат имплементирани во новата 2.0 […]

Прочитај повеќе

Град Скопје започна со проектот, вреден 3 милиони евра, да ги автоматизира наплатите во јавните автобуси. Сега ќе има три типа на електронски картички кои ќе служат како билети, и кои ќе се поминуваат на електронскиот читач закачен на вратите на автобусите. Најавено е дека со овој нов систем ќе се овозможи и купувања на […]

Прочитај повеќе

Skopje Green Route е нова апликација од Град Скопје, изработена од ФИНКИ, која треба да го мотивира возењето велосипед и пешачењето како „најкраткиот, најекономичниот и најеколошкиот“ начин за движење низ градот. Алтернативното име, „Патувај зелено“, ја демонстрира целта на оваа апликација која, за жал, нема да помогне Скопје да стане „позелен“ град. Проблемите не се […]

Прочитај повеќе

Велосипедистите и сите заинтересирани во Скопје ќе можат да ги споделат своите идеи, замерки и предлози до градските власти преку онлајн дискусии. Проектот „Интелегентни алатки за креирање на политики“ е дел од европската ФП7 програма која со помош на друштвените мрежи и анкетни листови ќе ја подобри комуникацијата на властите и граѓаните, вели FUPOL. Целиот […]

Прочитај повеќе