Времето, велат, е непредвидливо како и самите луѓе. На сајт за втората проблематика сеуште немаме наидено, но тоа не е случајот доколку ве интересира какво ќе биде времето. На располагање имате бројни сајтови за временска прогнозa. Weather Underground се чини како еден од подеталните и попрецизните сајтови каде можете да се информирате за тоа какво […]

Прочитај повеќе

BreezoMeter е апликација која ви помага да дознаете каков е квалитетот на воздухот надвор, дури и кога во близина нема мерна станица. Креаторите на апликацијата велат дека истата е поддржана во 67 држави помеѓу кои е и Македонија. Апликацијата најпрво ги прибира релевантните податоци за загадувањето од блиските мерни станици. Потоа, преку алгоритми го пресметува загадувањето […]

Прочитај повеќе

За жал, повторно доаѓа оној период на годината во кој се потсетуваме на апликацијата МојВоздух. Викендот кој измина, загадувањето во Скопје и во неколку други градови повторно ги надминува дозволените граници. Горјан Јовановски скромно најавува дека во моментов нема големи новитети околу неговата апликација, но сепак наскоро, за неколку месеци, очекува да има поголема надградба. […]

Прочитај повеќе

Мој Воздух е нова Android апликација која известува за квалитетот на воздухот во неколку градови во Македонија. Креирана од Горјан Јовановски, апликацијата ги поедноставува податоците за воздухот земени од мерните единици ширум државата. За разлика од резултатите презентирани на Министерството за животна средина и просторно планирање, кои често се прикажани во конфузен формат (ако воопшто […]

Прочитај повеќе

Пред неколку дена некој на интернет побара фаул поради тоа што соодветно одговорните лица решиле да го изгасат интернет изданието на мерењето на загаденоста на воздухот во Скопје. It.com.mk имаше своја вест за случката. Се разбира, немам никаква намера да го оправдам потегот на градот или на Фармахем. Она што мене ми привлече внимание е […]

Прочитај повеќе

Сајтот „Скопје дише“ кој даваше информации за (лошиот) квалитетот на воздухот во Скопје не работи, и можно е да не биде активен повторно. На сајтот стои дека „апликацијата се надградува и ќе биде достапна наскоро“, но Greenbox.com.mk пренесува разговори со Фармехем и Градот Скопје од кои се дознава дека сајтот нема да стартува повторно. Според […]

Прочитај повеќе