Апликациите за чет во 2015 година ги надминаа социјалните мрежи. Збирот од корисници на четирите најпопуларни апликации е значително поголем од соодветниот збир на корисници на друштвените мрежи. Поради ова, апликациите стануваат се поинтересни за бизнисите и компаниите како можна платформа за презентирање на реклами, вели Business Insider. Како и друштвените мрежи и најголемите апликации […]

Прочитај повеќе

Facebook ги објави податоците за заработка во второто тримесечие на 2014. Податоците покажуваат дека сеуште најголемиот дел од приходите доаѓаат од мобилната платформа, овој пат со значителен пораст во однос на претходната година. Дури 62 отсто од заработката од реклами сега доаѓа од мобилната платформа, пред една година овој удел изнесуваше 41 отсто. Бројот на […]

Прочитај повеќе

Instagram ги објави своите статистики за прв пат по две години, со цел да ги смири шпекулациите дека голем број на незадоволни корисници ја напуштиле мрежата, револтирани од новите контроверзните правила за авторско право. Но, статистиката оди во корист на Instagram. Околу 90 милиони корисници закачуваат слики секој месец. Основачот Кевин Систром вели дека мрежата […]

Прочитај повеќе

Дефиницијата на Facebook за активен корисник е доста интригантна, посебно ако се земе во предвид дека таа дефиниција во однос на друштвените мрежи, сè уште не е апсолутно воспоставена. Нормално дека во оваа сива зона на дефинициите и брзо променувачката технологија, Facebook ќе дефинираат за активен корисник баш тоа што највеќе ним им одговара. Во […]

Прочитај повеќе

Главниот човек на Twitter, Дик Костело, на конференцијата Web 2.0 во Сан Франциско откри дека оваа друштвена мрежа веќе има 100 милиони активни корисници, половина од кои се логираат скоро секој ден. Тој исто така изјави дека дневно се споделуваат околу 250 милиони твитови, што е далеку повеќе од почетокот на оваа година, кога беа […]

Прочитај повеќе

Сто милиони корисници! Една милијарда твитови на ден од 50 милиони твитерџии кои се логираат дневно, а од нив 55 отсто се логираат преку мобилен. Според Google Analytics, Twitter.com месечно го посетуваат 400 милиони корисници. Во јануари 2011 оваа бројка била 250 милиони. Статистиката на Twitter ги води „активните корисници“ тие што се логирале во […]

Прочитај повеќе

Facebook станува се поголем и поголем, и тоа се побрзо и побрзо. Бројката од 750 милиони корисници не е официјална, Facebook сè уште ја нема променето официјалната статистика од 500-те милиони, но доаѓа од извори на TechCrunch и се поклопува со претходни извештаи, и искрено воопшто не изненадува.

Прочитај повеќе