Бројката на испринтани, исечени, склопени и испорачани заштитни маски викендов порасна на помеѓу 1200 и 1500. Волонтерите прават напори да испорачаат доволно маски за да се обезбеди побезбедна работа на лекарите и медицинските лица во период на пандемија на Ковид-19. Стотици волонтери помеѓу кои лекари и 3д-спринт десетина дена се организираат на најголемата друштвена мрежа […]

Прочитај повеќе

Илјадници модели на 3д пиштол се преземени откако шаблоните се објавени онлајн. Ова се случи откако судот во Тексас донесе одлука дека споделување на 3Д модели на пиштоли не е исто како и неовластено продавање на оружје. Одлуката на судот е донесена откако Коди Вилсон успеа да убеди доволно луѓе во Одделот за правда дека […]

Прочитај повеќе

Предградие во Ајдховен ќе биде првата населба во целост направена со 3д принтање. Креаторите благодарение на технологијата беа слободни да играат со различни форми. Резултатот е прекрасна футуристичка населба. Project Milestone е дело на холандската градежна компанијата Van Wijnen. Мотивацијата зад проектот е намалувањето на бројот на градежни работници. Градењето куќи со 3Д принтери треба да […]

Прочитај повеќе

Над 1.2 милијарда луѓе живеат без соодветен дом. Компанијата ICON претстави решение кое може многу да помогне. Решението е претставено на SXSW, а засега има изградено и еден прототип на куќа. Станува збор за 3д испринтан дом кој чини само 4.000 долари, а може да се изработи за само 24 часа. Куќата е со површина од […]

Прочитај повеќе

Татјана Џамбазова, од Autodesk е „Technology Whisperer“ и е еден од лидерите на Reality Capture initiative на Autodesk. Во овој говор зборува за рекреирањето на реалноста во дигиталниот простор и како ова може да се искористи. Секако една од примените на оваа технологија ќе бидат виртуелната реалност и 3д принтањето. За можностите на технологијата изгледајте го […]

Прочитај повеќе

Динара Каско е поранешен архитект, но сега работи како готвач за колачи. Она по што се разликуваат колачињата кои ги изработува е што во готвењето користи технологија за неверојатен изглед. Најголем дел од десертите се изработени со 3Д-принтер, а дел калапите, пример овој од видеото, се моделирани со помош на алгоритам.

Прочитај повеќе

Специјализирани микро-роботи со големина од неколку милиметри во иднина може да бидат импресивно надополнување на 3д-принтањето. Минијатурните роботчиња на SRI International можат да носат елементи или лепило и со тоа да креираат поголеми структури. Мини роботчињата се инспирирани од мравките кои иако се малечки градат огромни и импресивни структури.

Прочитај повеќе

Една од технологиите кои најмногу ветуваат последниве десетина години, секако е 3Д-принтањето. Но, како што минуваат годините сè уште не сме забележaле сериозно прифаќање на технологијата во големи проекти. Една од главните причини за ова може да е брзинaта на целиот процес. Џозеф ДеСајмон е хемичар кој се обидува да го надмине овој проблем. Видеото е […]

Прочитај повеќе

Печатењето на органи веќе одамна не е новост. Вообичаено ова се коски или некои помалку подвижни органи. Овој пат тим истражувачи од ETH креираше срце од силикон. Новата технологија надминува дел од проблемите кои ги имаат вештачките срца. Силконот за разлика од другите материјали, како пластиката или металите, подобрo се поврзува со ткивото. За креирање […]

Прочитај повеќе

Американската администрација за аеронаутика и вселена, што ја знаеме како NASA, Европската вселенска агенција (ESA) и повеќе претприемачи сметаат дека почетоците на колонизирањето на вселената се поврзани со 3Д принтањето. Принтање на големи објекти во кои се вклучени и објекти за живеење не се новост на Земјата, но веќе има неколку експерименти и тестови кои […]

Прочитај повеќе

GlowForge e 3D принтер кој е еден од најевтините на пазарот, и кој за разлика од останатите уреди, е далеку поблизок до CNC машина која може да се користи во домашни услови. Принтерот работи со субстракција, односно со сечење на материјалот. Наместо нож се користи ласер кој е прецизен, па ова се префрла и на […]

Прочитај повеќе

Тимот на американскиот универзитет MIT презентираше ново решение за поголем достапност на 3Д принтерите по попристојна цена. За да го направи принтерот достапен за сите, тимот работи со делово кои ги има во продавниците, но за разлика од останатите 3Д принтери, целта на нивното решение е да може да печати во повеќе материјали. Технологијата овозможува […]

Прочитај повеќе