(Oва е гостински пост на Стефан Стојановски, практикант и соработник на сервисот за групно купување Kupinapopust.mk, и студент на Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство, ФИНКИ) Пред да одлучат нешто да купат, потрошувачите многу повеќе од порано се интересираат за деталите на производот, квалитетот и цената, како и за производителот. Потребата на купувачите што […]

Прочитај повеќе

Над 40 отсто од производите кои онлајн се продаваат од Кина се фалсификати или неквалитетни, велат податоците на кинеската новинска агенција Xinhua, кои ги пренесе Reuters. Извештајот доаѓа со барање за итно преземање на мерки за заштита на потрошувачите. Затоа овие резултати им беа презентирани и на кинеските законодавци кои сега треба да пронајдат начин […]

Прочитај повеќе

Над 5 милиони евра се потрошени за купување добра и плаќање сметки преку Интернет во првите шест месеци на 2014 година. Разликата во првите шест месеци од 2013 година кога вкупниот интернет пазар бил 510.000 евра е неверојатни 880 отсто, вели Капитал, повикувајќи се на извештајот на НБРМ. Рекорден месец за онлајн купувачите е фавруари […]

Прочитај повеќе

Покрај постоењето на конкурс за пријавување на бизнис решенија и изработка на 50 интернет продавници од страна на Министерството за информатичко општество, решивме накратко да ви ги укажеме на неколку совети за поставување на една е-продавница во Македонија. Најпрво сакам да напоменам дека под поимот „е-продавница“ не се подразбира интернет страница преку која можат да […]

Прочитај повеќе