Базата на податоци на Федералното истражно биро на САД има над 117 милиони лица за потребите на автоматско препознавање на ликови. Ова значи дека агенцијата има податоци за половина од полнолетните граѓани на САД, а најголем дел од нив претходно не се поврзани со криминал. Најмалку четвртина од локалните и федералните полициски станици имаат пристап до […]

Прочитај повеќе

Минатата недела помисливме дека хакирањето на над 500 милиони корисници на Yahoo е најлошата вест што може да излезе за компанијата. Но сега, откако се појавија нови сознанија, го менуваме мислењето: компанијата одобрила шпионирање на своите корисници. Некогашниот гигант ја скенирал електронската пошта на своите корисници, а податоците ги испраќале на агенциите во САД. Компанијaта ја скенирала поштата […]

Прочитај повеќе

Две недели во 2015 година американското Федерално истражно биро (FBI) призна дека aктивно споделуваше детска порнографија на интернет. Се работи за намерна акција за лоцирање и идентификување на педофили преку заразување на нивните компјутери и паметни уреди со вируси, јави USA Today. Сајтот со кој оперираше FBI е најверојатно најголемата страница со детска порнографија досега. […]

Прочитај повеќе

Американското федерално истражно биро (FBI) конечно ја замени хартијата со дигитални податоци. Од сега целокупната документација која  ја поседува агенцијата е дигитална. Целата операција чини 600 милиони долари, а замената е направена во рок од 12 години. Новиот систем на FBI за дигитално чување, пребарување и обработка на податоци е наречен „Sentinel“. Покрај намалување на […]

Прочитај повеќе

Американското Федерално истражно биро објави документ во кој ги повика ИТ компаниите да креираат апликација која ќе собира информации од Facebook, Twitter и другите друштвени мрежи. Според FBI, апликацијата ќе им служи како предупредувачки систем за можно домашни и глобални закани. „Друштвените мрежи станаа примарен извор на информации бидејќи станаa главната алатка за брзи реакции […]

Прочитај повеќе