Европската унија побара од својот највисок суд да го провери трговскиот договор ACTA кој предизвика несогласувања и протести по улиците на неколку европски метрополи. Eвропскиот суд за правда ќе треба да го разгледа Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) и да даде конечно мислење за легалноста на трговскиот договор потпишан од ЕУ, 22 земји-членки, САД и други […]

Прочитај повеќе

Европската Унија и 22-те земји членки го потпишаа Anti-Counterfeiting Trade Agreement, попознат како ACTA. Сега останува уште на Европскиот парламент да гласа за договорот кoj e склопен за да се бори против фалсификатите и нелегалната содржина која ги прекршува авторските права. Но, овој договор беше критикуван од многу организации за човекови права и слобода на […]

Прочитај повеќе