Apple постави нов рекорд за заработка во тримесечие со профит од 18,04 милијарди долари, поминувајќи го Gazprom кој досега го држеше рекордот. Компанијата од продажба на телефони заработи 74,6 милијарди долари што е зголемување од 30 отсто во однос на истиот период минатата година, пренесува Quartz. Најголем дел од заработката 69 отсто, доаѓа од продажбата […]

Прочитај повеќе

Дали интересот за паметните телефони го достигна својот врв или можеби уредите имаат уште неистрошен потенцијал? Бројките од продажбите на Samsung и HTC покажуваат дека производителите имаат проблем да ги остварат и онака скромните цели. Samsung, кој од пред една година го презеде тронот како најголем производител на мобилни телефони, не успеа да ги исполни […]

Прочитај повеќе

Конкуренцијата на мобилниот пазар во Македонија станува се подинамична, што е добро како за корисниците така и за мотивацијата на операторите да креираат иновативни понуди. Како што се одбиваше битката во 2012-та година, за T-mobile таа конкуренција е критична во намалување на бројот на корисници, додека за Vip таа конкуренција е благонаклонета и им го […]

Прочитај повеќе

Шпекулациите за нови продукти ги предомислија потенцијалните купувачи да купат наш продукт, обвинува директорот на Apple, Tим Кук на прес конференција на која компанијата од Купертино го објави финансискиот извештај за четвртиот квартал. Apple во последниот квартал направи профит од 8,22 милијарди долари, што е помалку од очекуваниот 8,3 милијарди долари. Профитот доаѓа од продадени […]

Прочитај повеќе

Само едно нешто е сигурно кај Facebook, а тоа е дека бројот на корисници постојано расне, сега надмина и една милијарда. И иако во исто време гејмингот опаѓа, финансиите едвај ги надминуваат очекувањата, сепак се забележува поголемо користење на мобилната платформа. За основачот Марк Закерберг, мобилната платформа ќе биде клучот за правење пари. „Мит е […]

Прочитај повеќе

Nokia веќе не е најголемиот производител на мобилни, ниту пак е сериозен играч на пазарот на паметни телефони. Напротив, гигантот кој еднаш ја предводеше мобилната револуција, сега губи пари и идеи за како да oстане конкурентен. Според финансискиот извештај од вториот квартал, Nokia продаде 73 милиони уреди, од кои 4 милиони Lumia уреди кои работат […]

Прочитај повеќе

Најголемиот и од-неодамна-вториот-по-големина мобилен оператор во Македонија ги објавија своите финаниските извештаи за 2011 година. Македонски телеком ја задржува доминантната позиција, но забележува помал профит од лани. Vip, пак, успеа да се икачи на второто место, што значи повеќе корисници и поголеми приходи во 2011-та. Македонски телеком има 76 отсто од фиксната телефонија и 57 […]

Прочитај повеќе

Apple има неверојатно 97,6 милијарди долари во кеш! Apple има помалку пари од само 52 компании во светот. Овие бројки беа откриени во финансискиот извештај за првиот квартал. Во тој квартал Apple успеа да ги надмине очекувањата и да продаде 37 милиони iPhone уреди, што е 7 милиона повеќе од што очекуваше Вал Стрит. Интересно, […]

Прочитај повеќе