Facebook ќе забележи приходи од 12 милијарди долари во 2016 година. Најголем дел од приходите, 80 отсто ќе бидат од рекламите, кои компанијата им ги прикажува на корисниците на друштвената мрежа,  проценува Виктор Ентони од  Topeka Capital Markets. Рекламите и останатите услуги, ќе и донесат 5 милијарди долари на компанијата оваа година, а предвидувањата се […]

Прочитај повеќе

Со вредност од 623 милијарди долари Apple стана највредната компанија на сите времиња, срушувајќи го рекордот oд 620 милијарди долари на Microsoft од 1999 година, иако во вредноста не е пресметана инфлацијата што остава простор за дебата. Но, тоа што е важно за Apple e што демонстрираше неверојатна креативност во освојување на пазарот. За една […]

Прочитај повеќе

Се чини дека Facebook беше премногу оптимист кога излезе на берзата. Од почетната цена од 38 долари за акција, која во почетната возбуда достигна и 42 долари, сега акциите се продаваат за 28,80 долари. Вредноста на друштвената мрежа падна на 61,9 милијарди долари од првичните 104 милијарди. Ова опаѓање на вредноста продолжува и покрај вестите […]

Прочитај повеќе

Facebook конечно стана фирма која јавно може да се тргува со ознака „FB“. Целта на компанијата е да соберат 5 милијарди долари. Ако успее да ги собере овие пари кои му се потребни за понатамошни инвестиции и развој, тоа ќе ја стави друштвената мрежа меѓу најголемите јавни надавања во историјата. Според експертите, вредноста на седум […]

Прочитај повеќе

Apple има неверојатно 97,6 милијарди долари во кеш! Apple има помалку пари од само 52 компании во светот. Овие бројки беа откриени во финансискиот извештај за првиот квартал. Во тој квартал Apple успеа да ги надмине очекувањата и да продаде 37 милиони iPhone уреди, што е 7 милиона повеќе од што очекуваше Вал Стрит. Интересно, […]

Прочитај повеќе