Над 250 000 видеа и 8 терабајти податоци со злоупотреба на деца се пронајдени кај Јонг Ву Сон од Јужна Кореја, при неговото апсење минатата година. Во негова сопственост беа најголемите „продавници“ на скриениот интернет (dark web) на кои се продава содржина во која се злоупотребени деца. Во целата акција се уапсени над 300 учесници […]

Прочитај повеќе

Google ја претстави новата алатка која на организациите ќе им помогне побрзо да реагираат и да пријават сексуална злоупотреба на деца онлајн. Следниот чекор во справувањето со ова е вештачка интелигенција. Со помош на вештачката интелигенција, организациите ќе можат побрзо да прегледаат повеќе содржини. Вештачката интелигенција побрзо прегледува по сите содржини и проценува кои слики […]

Прочитај повеќе

Најголемите ИТ гиганти Apple, Microsoft и Samsung наскоро би можеле да имаат сериозен проблем со задржување на својот имиџ пред јавноста. Компаниите заедно со други се обвинети за злоупотреба на деца во рудниците за минерали кои се користат во електрониката за нивните уреди. Станува збор за рудниците за кобалт во Конго во кои работат и […]

Прочитај повеќе

Пробиени сервери на легални бизниси и порно сајтови се место каде се хостира детската порнографија, вели британската Internet Watch Foundation. Криминалците ги закачуваат нелегалните фотографии на серверите на легални сајтови за да може да ги дистрибуираат без страв дека ќе бидат фатени. Организацијата за набљудување на криминалот на интернет изјави за BBC дека во последните […]

Прочитај повеќе

За да се спречи педофилијата и злоупотребата на децата, Министерството за труд и социјална политика одлучи јавно да објави посебен регистар за лица осудени за кривични дела за сексуална злоупотреба на деца. Регистарот, кој е одобрен со Закон, ќе се појави во наредниве три месеци. „По ова досега осудените 68 лица за ова кривично дело […]

Прочитај повеќе