Министерството за информатичко општество и администрација во ноември 2016-та година, при анализирање на  законските регулативи со цел започнување на проектот Регистар на население преку ИПА2012 фондовите на Европската Унија, има констатирано дека законот за електронско управување, кој е донесен во 2009 година е потребно да се замени со целосно нов закон. Со таа цел, го […]

Прочитај повеќе

(Ова е гостински пост на Теди Пејоски, ко-основач и извршен директор на GSIX. Постот е првично објавен на блогот на GSIX, и реобјавен со нивна дозвола.) Доколку во денешно време одлуките во твојот бизнис се носат врз база на обработка на голем број на податоци, тогаш си на добар пат, меѓутоа работата со голем број […]

Прочитај повеќе

Законодавците во САД се чини дека и дадоа отворени раце на автомобилската индустрија за креирање на автономни возила. Единствено цврсто барање до компаниите кои работат на развој: „Автомобилите мора да бидат безбедни“, вели Федералната агенција за безбедност на автомобилите. Компаниите можат да користат што сакаат и каква технологија сакаат, за да ја остварат конечната цел, […]

Прочитај повеќе

Европа ќе добие нов закон за заштита на личните податоци. Законот е донесен оваа недела, а промените ќе започнат да се применуваат од 2017 година. Законот е порестриктивен отколку што првично се претпоставуваше, а ќе стапи во сила во сите 28 држави членки. „Еден континент, еден закон“, како што вели Европската комисија во своето соопштение. […]

Прочитај повеќе

За да ги заштити корисниците од корпорациите Европската Комисија ќе воведе нови построги правила за заштита на податоците. Подпретседателката на Европската Комисија, Вивиен Рединг, на DLD конференцијата, рече дека е потребно корисниците да им веруваат на компаниите, и дека мора индивидуалците да бидат во контрола на своите информации. Правилата ќе треба да ги регулираат начините […]

Прочитај повеќе