Microsoft работи на ROM кој ќе овозможи замена на Android оперативниот систем со Windows 10. Станува збор за соработка со најголемиот кинески производите Xiaomi, кој започнува да тестира Windows 10 на Mi 4 телефони, се вели на блогот на компанијата. Тоа што е интересно е дека ROM-от кој го изработи Microsoft не овозможува дуал-бутирање на […]

Прочитај повеќе

Старите аркадни игри беа најдобри, нели? Без грижа, сега може да го претворите вашиот iPhone во Game Boy со кој ќе може да ги играте сите омилени kласични игри од 1990-тите. Се работи за GBA4iOS eмулаторот, кој не е достапен на App Store, но може да се симне директно од сајтот на девелоперот Рајли Тестут. […]

Прочитај повеќе

Популарниот Android ROM, Cyanogenmod, собра уште 23 милиони долари инвестиција, предводена од Andreessen Horowitz, за развој на нов оперативен систем кој ќе му биде вистинска конкуренција на Android. Средствата се наменети за инвестиција во дистрибуцијата и за проширување на развојниот тим. „Наша цел кога ја стартувавме оваа компанија беше да креираме најдобро можно искуство на […]

Прочитај повеќе

Сите понапредни технолошки ентузијасти со Android паметни телефони сигурно на својот паметен телефон имаат инсталирано различни ROM-ови, кернели и други модификации. Многумина пак имаат и директно пристапувано до системот и имаат правено промени во конфигурационите датотеки. За не толку напредните корисници на паметни телефони, UniFlash е одличен и поедноставен начин да одите „позади сцената“ на […]

Прочитај повеќе

Програмерите сега ќе можат да го симнат изворниот код на најновата верзија на мобилниот оперативен систем на Google. Koдот на Android 4.1 Jelly Bean може да се симне преку АOSP (Android Open Source Project) под името „Android-4.1.1_r1“. Откако ќе го симнат кодот, индивудалните програмери ќе можат да започнат со креирање на персонализирани функционалности на Jelly Bean, додека […]

Прочитај повеќе

Програмерскиот тим на популарниот ROM за Android, CyanogenMod, сака да стартува продавница која ќе ги има апсолутно сите Android aпликации, дури и тие кои ќе бидат забранети или тргнати од официјалниот Android Market. Продавницата би требало да содржи емулатори, визуелни говорни сандачиња, тетеринг, и друг софтвер кој не е според правилата на Google, вели член […]

Прочитај повеќе