Иако „гуглањето“ е секојдневна работа, изгледа дека овој месец корисниците во САД тоа го правеле послабо, бидејжи Yahoo за првпат по мај 2011-та имаше повеќе посети на месечно ниво од Google. Според месечниот извештај на comScore, бројките велат дека Yahoo бил посетуван 196,564.000 пати, наспроти 192,251.000 на Google. Изгледа дека стратегијата на Мариса Маер му помога на […]

Прочитај повеќе

Скоро секој шести жител на западна европска земја, покрај паметен телефон, има и таблет компјутер, велат comScore кои направија анализа во Шпанија, Италија, Франција, Германија и Британија. Ова е пораст од 6,2 отсто од лани кога 9,3 корисници на паметни телефони имаа и таблет компјутер. Но, сепак не треба да се заборави дека зборуваме за […]

Прочитај повеќе

Според истражувањето на comScore, американските и британските iPhone корисници се позависни од Wi-Fi мрежите, т.е. повеќе ги користат, од корисниците на Google Android. Кажано со бројки, 71 од iPhone корисниците користат мобилен и Wi-Fi интернет, наспроти 32 отсто кои се поврзуваат на Wi-Fi преку Android. Во Британија пак, дури 87 отсто од iPhone, односно 52 […]

Прочитај повеќе

Според последните мерења на ComScore, просечниот корисник на Google+ поминува 3,3 минути на друштвената мрежа, што е пад за 1,5 минути од декември кога корисниците поминувале по 4,8 минути. Wall Street Journal го опишува Google+ како виртуелен град со духови, каде што за разлика од Facebook корисниците кои поминуваат над 7 часови, корисниците на Google+ […]

Прочитај повеќе

Универзитетот Стенфорд објави студија во која се наведува дека голем број од популарните веб сајтови ги откриваат личните податоци на своите корисници, како што се кориснички имиња и мејлови. Од оваа студија може да се заклучи дека нашето онлајн присуство и не е толку приватно како што сметаме дека е, и како што треба да […]

Прочитај повеќе

Европјаните повеќе го користат Аndroid отколку Apple iOS, но сепак помалку од Symbian на Nokia. Според ComScore, Android може да се најде кај една четвртина од вкупниот број на паметни телефони во Франција, Германија, Италија, Шпанија и Велика Британија. Минатата година Android беше на последното место по застапеност во овие пет држави, зад Symbian, Apple, […]

Прочитај повеќе

Според податоци од comScore, новата друштвена мрежа Google+ има над 25 милиони корисници што го прави сервисот најбрз веб сајт кој стигнал до таа бројка. Всушност 25-те милиони се забележани на 24-ти јули. Доколку друштвената мрежа расте со еден милион корисници дневно, како што вели comScore, тогаш Google+ има над 35 милиони корисници заклучно со […]

Прочитај повеќе

Како што се повеќе корисници се „закачуваат“ на Интернет, така веб сајтовите ќе забележуваат се поголеми посети и користеност, посебно огромните интернет компании како Googlе кој стана првата компанија која забележа 1.009.699.000 посетители на своите веб сајтови во мај, според comScore, компанија која следи веб податоци.

Прочитај повеќе