Паметниот часовник Pebble, сетот за виртуелна реалност Oculus Rift, Android конзолата Ouya, и играчката Goldieblox се само дел од проектите на кои милиони корисници им ја покажаа довербата преку краудфандинг платформата Kickstarter. Во 2013 година над 3 милиони луѓе ја укажаа довербата и доделија 480 милиони долари на проектите во кои веруваа. Тоа е 1.315.520 […]

Прочитај повеќе

„Краудмапинг“ (Crowdmapping) претставува процес на онлајн геомапирање на информации (информација, слика, видео) од страна на корисниците, користејќи комуникациски алатки (интернет, е-пошта, смс, социјални медиуми итн.) за одредена кауза (мапирање природни катастрофи, криминал, изборни нерегуларности, ширење на вирус, политичка корупција и др.). Содржината генерирана од стана на корисниците е агрегирана и визуелизирана во форма на „краудсорсирана“ […]

Прочитај повеќе