Еден од најголемите регистри за веб домени, GoDaddy, креираше мобилна апликација која ќе им помогне на претприемачите да ги презентираат своите идеи и да добијат фидбек од корисниците. Ако сте некој кој има стотици идеи на ден, за кои ви е тешко да одредите дали е добра или лоша идеја, тогаш платформата на GoDaddy може […]

Прочитај повеќе

Конечно една навистина корисна македонска апликација. Станува збор за Android апликацијата LetsDoItMacedonia која овозможува едноставно пријавување на ѓубрето кое е надвор од кантите. Идејата е апликацијата да ги искористи корисниците и совесните граѓани да пријавуваат, односно работи на краудсорсинг концепт со што зависи од волјата на корисниците да ги пријавутаат проблемите. Иако бара нешто од […]

Прочитај повеќе

Нема недостаток на апликации за прогноза на временските услови, а најголем дел од нив се доволно точни во прогнозирањето на временските прилики. Во најголем дел овие апликации податоците ги добиваат од државни метеоролошки станици или од ентузујасти кои самите прогнозираат. Но, најголем дел од локациите немаат меторолошка станица во близина, па податоците не се секојпат […]

Прочитај повеќе

Новите медиуми и технологии, овозможуваат постојани и брзи промени во сите сфери, вели архитектот Марк Кушнер во својот TED говор. Тој зборува како архитектурата во последните 30 години ги користи новите медиуми за интеракција помеѓу архитектите и луѓето. Ова е најголема промена по пронаоѓањето на бетонот, челикот или лифтот, а станува збор за медиумска револуција, […]

Прочитај повеќе

Uber е одличен сервис. Наместо да се возите со таксисти, си одбирате свој приватен возач или делите возило со пријателите, што звучни многу позабавно. Всушност краудсорсинг на желбите на корисниците не е концепт уникатен за Uber, кој стана супер моќна компанија за само пет години, туку се користи и од AirBnb, преку кој корисниците можат […]

Прочитај повеќе

Colomb.io е хрватски стартап кој преку Android и iOS апликации ги поврзува новинарите и публиката. Апликацијата овозможува новинарите да креираат содржини со помош на „краудсорсинг“ на информации од публиката, или барем да понуди можност за известување од прва рака од присутните на местото на настанот. Colomb.io е и геолокациска алатка која им овозможува на медиумите […]

Прочитај повеќе

Oткако го изгледаа TED говорот на Синди Галоп, холандскиот бенд DI-RECT толку се воодушеви што добија инспирација да стартуваат проект за видео спот во кој го поканија Интернетот. Проектот за видеото за песната „You & I“ е наречен „the ultimate love tape, experiment with real people, real love“, а за негова реализација DI-RECT побара од […]

Прочитај повеќе

Паметниот часовник Pebble, сетот за виртуелна реалност Oculus Rift, Android конзолата Ouya, и играчката Goldieblox се само дел од проектите на кои милиони корисници им ја покажаа довербата преку краудфандинг платформата Kickstarter. Во 2013 година над 3 милиони луѓе ја укажаа довербата и доделија 480 милиони долари на проектите во кои веруваа. Тоа е 1.315.520 […]

Прочитај повеќе

IndieVoic.es е платформа која претендира да постане своевиден Kickstarter или Indiegogo за малите независни медиуми од државите кои се во развој. IndieVoic.es е идеја на Саша Вучиниќ, поранешниот директор на српска телевизија Б92 и основач на Media Development Loan Fund, преку кој успеа да собере 120 милиони долари за развој на медиуми. Целта на проектот […]

Прочитај повеќе

Apple App Store e пренатрупан со над 800.000 апликации што не ве интересираат и со апликации што навистина не ве интересираат. Најчесто, кога откриваме нови интересни апликации препораката доаѓа од пријателите или од кул ИТ блог. Но, ние ќе ви претставиме трет начин за откривање на прекрасно дизајнирани апликации, и тоа преку краудсорсинг. AppFlow – […]

Прочитај повеќе

Европската вселенска агенција (ESA) изработи апликација за iOS со помош на која, доколку поседувате Parrot.AR Drone, ќе може да помогнете во проектот за автоматизација на слетување на вселенско летало. Апликацијата е наречена Astro Drone, и е всушност „краудсорсинг“ игра која ја проширува реалноста за визуелно да ги претстави платформите на кои ќе треба да го […]

Прочитај повеќе

Има двојно повеќе краудсорсинг проекти во Македонија во однос на минатата година, со над 20 активни проекти, вели Борис Ристовски кој го објави своето истражување на Engage.mk. Но, иако има повеќе проекти и се повеќе корисници дознаваат за концептите за краудсоурсинг и краудмапинг, сепак само 7 отсто од околу 964 испитаници се изјаснија дека учестувале […]

Прочитај повеќе