Ако некогаш сте сакале да се обидете да креирате сопствена музика, но се плашите бидејќи сметатe дека не знаете доволно, имаме добра вест. Learning Music на Ableton ќе се обиде прво да ви ги објасни основите на електронската музика, иако добар дел се однесува на повеќе жанрови. Во „лекциите“ има простор буквално за сè. Започнува од креирање […]

Прочитај повеќе

Бори се женски е мотото на серијата настани кои ќе се случуваат во Скопје. На првиот настан кој ќе се одржи на 12 декември ќе гостува српската блогерка и активистка Cyber Wanderlust (позната и како Драгана Варединац), која ќе покаже кои се алатките и методите за отпор кои сајберфеминистките ги користат во секојдневната борба против […]

Прочитај повеќе

Реагирај! Сподели приказна, спречи насилство. Ова е слоганот на новит веб проект против насилството врз жените и девојките на јавните места во Скопје. Реагирај е иницијатива која со помош од корисниците и жртвите на насилството, новите технологии и анонимноста, ќе собере доволно податоци за вознемирувањата и насилствата со кои ќе се алармираат надлежните органи за […]

Прочитај повеќе

Google на својот блог наменет за слободен софтвер проекти објави пост за македонската слободен софтвер заедница. Ок, постот не е напишан од Google, туку од Тамара Атанасоска, член на оваа заедница и студент на Google Summer of Code. Но, сепак самата објава на официјалниот блог е одлично признание за работата на оваа заедница. Тамара во […]

Прочитај повеќе

По видеото, сега е објавен и инфографик со информации за колку пластични шишиња беа соберени и потребни да се направи елката, и каков позитивен ефект имаше таа врз луѓето. Инфографикот е изработен од @Banekoma. Тоа што е интересно е што за елката од пластични шишиња се споделија 1.204 твитови, а приказната ја споделија еден куп […]

Прочитај повеќе