Во 1975 година Пол Ален му го покажал првото издание на Popular Electronics на Бил Гејтс. Една од статиите се однесувала на микро-компјутерот Altair 8800. Речиси веднаш г. Гејтс го забележал потенцијалот за имплементација на BASIC за оваа машина. Г. Ален и г. Гејтс кои биле другари уште од детството, за компјутерот го креираа BASIC. Ова […]

Прочитај повеќе

Основачот на Microsoft и филантроп, Пол Ален почина на 65 години. Г. Ален голем дел од времето, по 1982 година се бореше со не-Хочкинов лимфом, но oва не го спречи во филантропијата. Тој е и првиот кум на Microsoft, кога компанијата во 1975 година го доби името Micro-Soft. Името требаше да помогне во препознатливоста на компанијата […]

Прочитај повеќе

Аналитичарот Пол Ален во пост на Google+ тврди дека друштвената мрежа додава по 625.000 нови корисници дневно и дека сега има над 62 милиони. Скоро една четвртина од корисниците се вклучиле на мрежата во декември. Според неговите пресметки, Google+ ќе има 100 милиони корисници до февруари, 200 милиони корисници до август 2012-та, и 400 милиони […]

Прочитај повеќе