Најголем број од поплаките на потрошувачите се однесуваат на непочитување на правото на гаранцијата на техничките производи, вели Организацијата на потрошувачите на Македонија (ОПМ). Во последниот извештај за јули, август и септември се наведени 394 поплаки и советувања, од кои повеќето се однесуваат на непочитување на гаранцијата на мобилните телефони. Од организацијата потенцираат дека „повторно“ […]

Прочитај повеќе

После казната од 900.000 евра Apple сега доби уште едно предупредување од италијанската Комисија за заштита на потрушувачите. Овојпат, како што известува Reuters, на Apple во Италија му се заканува еднамесечна забрана за работа и нова парична казна од околу 300.000 евра поради непочитување на законот за двегодишна гаранција и бесплатна техничка поддршка за корисниците […]

Прочитај повеќе

Аpple најави дека од сега во Европа ќе нуди две годишни гаранции за сите свои продукти како што е според правилата на Европската Унија. Претходно Apple обезбедуваше само гаранција една година иако законите на ЕУ наложуваат производителите да обезбедат минимална гаранција од две години за своите производи. Но, Apple наместо да ги информира корисниците за […]

Прочитај повеќе

Италијанските власти го казнија Apple со 900.000 евра, или 1,2 милиони долари, бидејќи ги дезинформирал корисниците кои купувале Apple производи. Apple вообичаено дава една година гаранција на своите производи во разни земји, но во Италија на секој свој клиент промотивно им нудел бесплатна техничка поддршка и гаранција за две години по купување од производот. Ова […]

Прочитај повеќе