Познат по својата борба против контроверзните закони како SOPA, интернет активистот Арон Швартц е херој помеѓу интернет активистите. Неговата смрт, самоубиство предизвикано од притисокот на американските обвенители кои бараа 35 години затвор за кражбата на заштитените дела на дигиталната библиотека JSTOR; беше повик за многу други да ја продолжат неговата работа и да ја претстават […]

Прочитај повеќе

Контроверзните хакери-активисти Anonymous украде стотина илјади имејлови, лозинки, кредитни картички и други податоци од американската безбедноста компанија Stratfor. Според хакерите, украдени се 200 GB податоци. Сајтот на компанијата е изгасен, и се суспендирани сите активности на серверите и имејловите на Stratfor. Happy #LulzXmas | @STRATFOR database dump + 30,000 cc/ccv #s —pastebin.com/q5kXd7Fd | #Anonymous #AntiSec […]

Прочитај повеќе