Четврта година по ред во Градскиот парк во Скопје ќе се прави новогодишна #ЕлкаМК од пластични шишиња. Настанот, кој го започна македонската Twitter заедница, сега се пресели и на Facebook во обид да се привлече што е можно поголем интерес за оваа еколошка и хуманитарна акција. Целта на #EлкаМК e да ја подигне свеста за […]

Прочитај повеќе

Речено, сторено! По трет пат триесеттина ентузијасти кои се организираа преку Twitter, креираа елка направена од пластични шишиња која ќе го краси Паркот на Франкофонијата. Целта на акцијата е да го собере твитерџиите на офлајн дружење, но и да се подигне свеста за рециклирањето и да се поттикне хуманоста, бидејќи на крај шишињата се продаваат, […]

Прочитај повеќе

#ЕлкаМК e eден од ретките настани што покажуваат дека македонската Twitter заедница е фантастична група луѓе. Новогодишната елка од пластични шишиња, која е трета елка што ја прават твитерџиите, освен што е забавен настан на кој се дружат луѓето, има за цел да го поттикне рециклирањето и да им помогне на луѓето кои немаат доволно […]

Прочитај повеќе

Не ги фрлајте пластичните шишиња! Направете елка од нив. Во недела, на 23-те декември, во Градскиот парк во Скопје по втор пат ќе се прави Новогодишна елка од пластични шишиња (еве како изгледаше тоа лани). Организиран од македонската Twitter заедница, оваа година настанот ќе добие поддршка и од други компании, меѓу кои и друштвото за […]

Прочитај повеќе

По видеото, сега е објавен и инфографик со информации за колку пластични шишиња беа соберени и потребни да се направи елката, и каков позитивен ефект имаше таа врз луѓето. Инфографикот е изработен од @Banekoma. Тоа што е интересно е што за елката од пластични шишиња се споделија 1.204 твитови, а приказната ја споделија еден куп […]

Прочитај повеќе

Пред некој ден македонската Twitter заедница собра стотици пластични шишиња и од нив направи Новогодишна елка сред скопскиот парк со цел да ја подигне еколошката свест кај граѓаните. За елката пишувавме претходно, а сега го споделуваме и видеото направено од Методија Ичев, Димитар Атанасов и Милан Јакшиќ. Слики ќе најдете тука. #MkWin

Прочитај повеќе

Со цел да се подигне еколошката свест кај граѓаните, група македонски твитерџии и блогери направија Новогодишна елка од околу 1.000 пластични шишиња. Елката стои гордо во Скопскиот парк, со надеж дека собирачите на пластични шишиња нема да ја срушат. По Нова Година креаторите соодветно ќе ја тргнат елката. – Објавено е видеото за Новогодишната елка […]

Прочитај повеќе