Сигурно сите го знаете бет-сигналот што го повикува Бетмен кога градот е во опасност. Сега група интернет ентузијасти реши да ја прифати симболиката – решени да речат доста и да застанат во одбрана на Интернетот, тие креираа свој сигнал со лице на мачка со кој ќе ја повикуваат интернет заедницата да им се приклучи кога ќе […]

Прочитај повеќе

Eвропскиот парламент на денешново гласање го одби контроверзниот трговски договор ACTA. Интернетот убедливо издвои победа со 478 гласови против ACTA, 146 беа воздржани и само 39 го поддржаа договорот. Сепак, ACTA договорот сѐ уште може да стане стварност во некои од земјите во светот кои не се во ЕУ. Австралија, Канада, Јапонија, Јужна Кореја, Мароко, […]

Прочитај повеќе

Ние сме сега свет без SOPA и ACTA, вели евро-комесарката за Дигиталната агенда на ЕУ, Нели Крус во својот берлински говор. ACTA, интернационален трговски договор за борба против пиратеријата и фалсификатите коj бараше провајдерите да ги следат корисниците, моментално се наоѓа пред Европскиот суд за правда кој ја проверува легалноста на договорот, пред истиот да […]

Прочитај повеќе

Европа најверојатно ќе го отфли контроверзниот трговскиот договор ACTA. Во најновиот извештај на европските надзорници на корисничката приватност (EDPS) се вели дека ACTA има „несакани последици“ врз индивидуалните права. EDPS вели дека на трговскиот договор му недостасува прецизност околу мерките кои ќе ги преземе за заштита на интелектуалната сопственост. Напротив, постои страв дека ќе се […]

Прочитај повеќе

Eврозум, емисијата посветена на европските интеграциски процеси на земјата и на сите новости од ЕУ, во својата најнова епизода го објасни контроверзниот закон ACTA. Во оваа епизодата на Eврозум ќе чуете мислења за експерти во полето за авторски права, како адвокатот Валентин Пепељуговски, кој го претставува Microsoft во Македонија, македонскиот пратеник, Ивон Величковски, кој иако […]

Прочитај повеќе

Знам дека ви го привлековме вниманието со споменување на ACTA, но тоа што ИТ министерот Иво Ивановски во интервју за Радио Слободна Европа го спомена контроверзниот трговски договор не значи и дека мислеше на истиот бидејќи зборуваше за друга регулатива за заштита на корисничките податоци. ИТ министерот најави дека до крајот на годинава во Македонија […]

Прочитај повеќе

Има едно меме што се шири на интернет откако започна мерењето на силите за договорите и законите кои што треба да владеат со него: Освен тоа што изгледа кул на постоечката иконографија (Гај Фокс) да се додаде уште еден херој, ми се чини дека сликичкава затскрива неколку важни поенти, најмногу за и околу ACTA. Прво, […]

Прочитај повеќе

Амелија Андерсдотер, 24-годишната евро-пратеничка од шведската Пиратска партија, е дел од Комитетот за индустрија, истражување и енергија кој, заедно со уште три други европски комитети, ќе треба да даде своја оценка за трговскиот договор ACTA кој предизвика протести низ стотина европски градови. Амелиjа влезе во Европскиот парламент во 2009-та, но чекаше две години за да […]

Прочитај повеќе

Наместо „ние сме легија“ текстoт, кратката порака „Започна“ на бела позадина се најде на дифејсираните сајтови на продукциските куќи City Records и Grand. Ова се случува два дена по Anti-ACTA протестите во Белград и Нови Сад. Српските Anonymous ги нападна продукциските куќи бидејќи ја „трујат српската младина“. Целта е секако да им се наштети на […]

Прочитај повеќе

Европската унија побара од својот највисок суд да го провери трговскиот договор ACTA кој предизвика несогласувања и протести по улиците на неколку европски метрополи. Eвропскиот суд за правда ќе треба да го разгледа Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) и да даде конечно мислење за легалноста на трговскиот договор потпишан од ЕУ, 22 земји-членки, САД и други […]

Прочитај повеќе

За ACTA се зборува многу во последниве денови. Но ACTA, трговски договор потпишан од 22 европски земји, ЕУ, САД и други, е наменет да ги заштите авторските права, предизвика несогласувања меѓу потписниците и протести. Доколку се прашувате зошто АCTA е важна и зошто (не) е потребна, погледнете го ова видео за ACTA кое сега е […]

Прочитај повеќе

Висок лондонски суд одлучи дека шведскиот торент сајт Pirate Bay прекршува авторски права, што значи дека властите ќе имаат правна основа да им наредат на интернет провајдерите BT и BSkyB да го блокираат овој контроверзен сајт, пишува Guardian. Од една страна, ваквата одлука може да послужи и како потпора на законите против пиратерија, како ACTA, […]

Прочитај повеќе