Што е разликата помеѓу GPU и CPU? Како функционираат графички процесори? Зошто ни се потребни? Одговорите на овие прашања, како и зошто графичкиот процесор е прилагоден за едни, а процесорот за други проблеми, може да дознаете ако го изгледата ова видео.

Прочитај повеќе

Ако некако успеавте да не забележите, главна вест кај процесорите на почетокот на 2018 се два безбедносни пропусти. Meltdown и Spectre ги зафатија речиси сите процесори произведени последните 20 години. Процесорите од Intel, AMD и ARM се подложни на пропустот. Иако изгледаше дека само „главните“ процесори се подложни на напад, вчера безбедносна закрпа за Spectre […]

Прочитај повеќе

Британскиот производител Imagination ја претстави следната генерација на графички јадра за преносни уреди, со кои лиценцираните партнери на компанијата ќе можат да ги креираат своите графички порцесори. Новите јадра ќе понудат 60 отсто подобри перформанси, односно од 20 гигафлопи до 1 терафлопи. Станува збор за скалабилни процесори кои можат да понудат помеѓу 16 и 512 […]

Прочитај повеќе

Наскоро графиката на паметните телефони и таблет компјутери ќе биде речиси два пати подобра од графиката која ја презентират сегашните конзоли. Огромниот скок повторно ќе го донесе Nvidia со Kepler архитектурата и project Logan. Project Logan е обидот на компанијата да ги намали димензиите на графичките процесори и да ја намали потрошувачка на енергија, се […]

Прочитај повеќе

На  Nvidia GTC 2013 компанијата ги најави следните итерации на Tegra процесорите. Имињата на процесорите се Logan за T-5 и Parker за Т-6. Logan е најавен за следната година, а Parker за 2015-ra година. Tegra 5 ќе дојде со интеграција на Kepler графичкиот процесор и CUDA што ќе овозможи истовремено извршување на повеќе задачи, а […]

Прочитај повеќе

ARM ја најави новата серија графички процесори наречена Mali-T600. Новата Т600 архитектура ќе овозможи графичкиот процесор да биде 50 проценти побрз од досегашните, вели компанијата. Oва подобрување на перформансите треба да го намали јазот помеѓу паметните телефони, таблет компјутерите и конзолите, кој е последица на подобрите графички процесори кој ги имаат PlayStation, Xbox и Nintendo. […]

Прочитај повеќе

Точно пред почетокот на Божиќните празници AMD се решија да ја презентираат својата нова графичка карта HD 7970. Ова е првата графичка картичка која AMD ја прави со 28 нанометарска техника и прва која ќе ја користи GCN (Graphic Core Next) архитектурата. Уште еден новитет кој ќе биде првпат подржан на HD 7970 е Direct3D […]

Прочитај повеќе