Агенцијата за електронски комуникации и МВР планираат да го набљудуваат Скопје од врвот на Водно, од телекомуникациска кула висока 155 метри, што ќе биде највисок објект во градот. Кулата со футуристички дизајн ќе биде предавател за македонските оператори и антенски систем за контрола и мониторинг на радиофрекфенциите. Во неа ќе има административни простории на АЕК […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) сака да ги зголеми казните за операторите бидејќи досегашните казни не биле доволно голем притисок да се подобри квалитетот на мрежата. Решението вели директорот на АЕК, Роберт Орданоски, е да се воведат мандатни казни. Овие казни се предвидени во новиот Закон за електронски комуникации. „Мандатните казни се парични и изнесуваат […]

Прочитај повеќе

Во Македонија просечно семејство има по четири мобилни телефони, од кои еден е паметен телефон, пишува Дневник повикувајќи се на извештај од Агенцијата за електронски комуникации (АЕК). Во Европа секој втор корисник има паметен телефон. Македонскиот пазар е доволно напреднат да понуди паметни уреди по прифатливи цени кои нудат корисни апликации и пристап до интернет. […]

Прочитај повеќе

Во Македонија има околу 1,45 милиони припејд корисници, над 580.000 постпејд корисници и над 260.000 бизнис корисници. Вкупно има 2.299.926 мобилни линии. Споредено со бројот на жителите, oколу 2,02 милиони, пенетрацијата на мобилна телефонија е 112%, односно 12 отсто повеќе од колку што има жители, вели Агенцијата за електронски комуникации. Во новиот извештај се вели […]

Прочитај повеќе

„Која е твојата апликација“ е натпревар за креирање мобилни апликации за популарните мобилни платформи Android 2.3+, iOS 4+ и Windows Phone 7+, организиран од Агенцијата за електронски комуникации. Пријавувањето започнува од 5 декември и ќе трае до 25 јанури 2013-та година. Право на учество имаат сите полнолетни граѓани на Македонија. Аплицирајте на [email protected] Критериуми по […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за електронски комуникации побара од операторите да ја воведат опцијата тест-период за дата стиковите за мобилен интернет. Сега, како што објаснува АЕК, кога ќе сакате да купите мобилен дата стик (USB modem) ќе може да побарате од операторот да ви даде 7 дена за да ја тестирате услугата. Ако не сте задоволни од квалитетот […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) го објави тендерот на радиофреквенции за користење на 4G технологија. „Отпочнувајќи од 01.09.2013 год, операторот кој ќе добие одобрение за користење на овој фреквенциски опсег наменет за ЛТЕ (long term evolution) технологија ќе отпочне со користење на радиофреквенции за обезбедување на услугите до крајните корисници.“, вели АЕК. Четвртата генерација на […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за електронски комуникација ја избра компанијата „Веселин“ да го дигитализира аналогниот сигнал на националните и регионалните телевизии. Директорот на АЕК, Роберт Ордановски, вели дека „Веселин“ за две недели ќе добие лиценца за национален оператор за дигитална телевизија и ќе биде обврзан да им обезбеди на четирите национални и локалните телевизии да бидат пренесувани во […]

Прочитај повеќе

Македонските корисници иако се незадоволни, тие не поднесуваат поплаки и приговори до давателот на електронските услуги, ниту пак поднеле приговор до Агенцијата за електронски комуникации (АЕК), се вели во февруарското истражување. Скоро 83 отсто од корисниците на фиксна и мобилна телефонија, како и интернет услуги, никогаш не поднеле приговор до провајдерите на услугите, односно скоро […]

Прочитај повеќе

По само три години од стартувањето во Македонија, Vip успеа да го претрка One во битката за мобилни претплатници и да стане вториот најголем оператор во земјава. Ова се открива во најновиот извештај за развој на пазарот во Q3 на Агенцијата за електронски комуникации. Според активните претплатници, вкупно 2.2 милиони (види статистика подолу), Vip оператор […]

Прочитај повеќе

Aгенцијата за електронски комуникации одлучи трите најголеми македонски оператори, One, Vip и T-Mobile ќе добијат лиценца за користење на 4G, пишува Alfa Tv. 4G е ознака за четвртата генерација на мобилните безжични стандарди, односно на технологија која овозможува брз интернет (до 100 Mbit/s) и пренос на податоци, a има и потенцијал за стримање на мултимедија, […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за електронски комуникации претстави софтвер кој ќе ги собира сите податоци за подземните и надземните телекомуникациски водови и инфраструктури од сите оператори во Македонија. Софтверот за електронски регитар наскоро ќе биде достапен на веб страната на АЕК. „Изработивме софтвер за електронски регистар за јавни телекомуникациски мрежи и инфраструктура бидејќи сметаме дека граѓаните на Македонија […]

Прочитај повеќе