Група истражувачи од Универзитетот Дјук креираa алгоритам кој може да предвиди револуции ширум светот. ICEWS (Integrated Crisis Early Warning System) е систем кој ќе им помогне на САД при анализирањето на политичката ситуација, а Ward лабораторијата го изработи под покровителство на DARPA. Алгоритмот веќе со точност ги предвиде влошувањето на состојбата во Парагвај, кога пред […]

Прочитај повеќе

Flickr, друштвената мрежа за споделување фотографии која брои над 6 милијарди фотографии од 51 милиони корисници, ги објави најдобрите 18 фотографии закачени на сервисот во 2011-та. Фотографиите се изберени од уредништвото на Yahoo US, кои се сопственици на Flickr од 2005-та. Најдобрите изберени фотографии се од најактуелните настани што ја одбележаа 2011-та. Фотографиите се од […]

Прочитај повеќе