(Интервјуто е објавено од Yes Incubator, чија цел е да го поттикне младите да основаат сопствен бизнис. Дознај повеќе тука.) По наградуваниот медицински стартап iDerma, Ана Бурица и Јосипа Мајиќ го креираа Teddy The Guardian, што е напредна мобилна апликација која следи параметри кај децата како отчукувања на срцето, температура на телото и кислородна сатурација и […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински пост на YES инкубаторот) Во петокот се одржа првиот Google Developers Group настан во Македонија, на кој присуствуваа експерти, почетници и ентузијасти кои дискутираа на теми поврзани со Google технологијата. Настанот oрганизиран од YES инкубаторот, предизвика огромен интерес кај заедницата и беше проследен со одличен одѕив, со што Клубот на новинари беше […]

Прочитај повеќе

Oд 30-ти ноември од 2 декември во Скопје ќе се одржи првиот меѓународен камп за развој на мобилни апликации, Mobile AppCamp. Ова е тридневен настан каде учесници од Европа и Азија ќе развиваат комерцијални мобилни апликации со потенцијал за успешна пенетрација на глобалниот пазар, осознавајќи ги бенефициите од работа во мултикултурни тимови и под интензивно […]

Прочитај повеќе

Во организација на ПСМ Фондација и Microsoft, BizSpark кампот на тема “Windows 8 развој на апликации” го поканува сите стартап фирми, професионалци и ентузијасти кои развиваат софтвер да научат нешто повеќе за новиот Windows 8 oперативен систем кој ќе биде официјално достапен од 26-ти октомври. Настанот, кој ќе се оддржи на 12 октомври (петок) од […]

Прочитај повеќе

Стартува нов, втор Android предизвик организиран од Vip оператор, а со него доаѓа и еден нова идеја да се едуцираат ентузијастите да креираат апликации кои ќе можат да продолжат како стартап бизнис. Идејата е одлична бидејќи, во теорија, ќе донесе поквалитени апликации овојпат дистрибуирани преку нова локалната продавница Vip Store за корисниците полесно да ги […]

Прочитај повеќе

Дали знаете некој македонски стартап, било тоа да е веб сервис, компанија или мобилна апликација? Како се снаоѓа тој стартап, дали е финансиран и дали има потенцијал да излезе надвор од Македонија или е фокусиран само на локалниот пазар? Според податоците од Државниот завод за статистика од 2010 година, од вкупно 75.497 активни деловни субјекти […]

Прочитај повеќе

Два македонски тима ќе се обидат на Europe Startup Weekend Battle во Лондон да ги импресионираат можните инвеститори со своите мобилни апликации. Едниот тим се победниците на Startup Weekeend од Скопје, кои се уште немаат креирано стартап, ќе ја презентираат нивната Pocket Discount апликација за купување по супермаркет, а вториот тим се стартапот CodeWell коj […]

Прочитај повеќе

На 24-26-ти јуни се одржува првиот Startup Weekend во Скопје. Интересниот концепт на настанот е да се соберат 50 креативци кои ќе споделат своја идеја за стартап бизнис, ќе бидат одберени најдобрите потенцијални идеи и ќе се креираат тимови водени од истакнати ментори кои ќе започнат свој стартап бизнис.

Прочитај повеќе