Wikipedia им се придружи на многуте други компании кои решија да ги откачат Google Maps најавувајќи дека во својата Android и iOS апликација ќе користи OpenStreetMap. Претходно Apple го направи истото со iPhone за iOS, Foursquare комплетно ги откачи Google Maps, а Microsoft реши да ги сподели свои мапи со OpenStreetMap. Причината зошто сите се […]

Прочитај повеќе

Неодамна локацискиот сервис Foursquare наговести дека ќе ги замени мапитe на Google со тие на OpenStreetMap. Од поодамна и Apple започна да ги користи слободните мапи за своите продукти велејќи дека ќе им послужат додека да креираат свој локациски сервис. Сега, на бројните компании кои го користат OpenStreetMap проектот се вклучува и Microsoft, кои, според […]

Прочитај повеќе

Друштвената мрежа за споделување локации реши да ги прифати слободните OpenStreetMap, и да ги интегрира во својата мрежа. Ова значи дека наместо Google Maps ќе гледате малку поинакви мапи, но не и помалку детални. Foursquare објаснува дека одлуката за промена на мапа е да си направат своја детална мапа, користејќи ги податоците од OpenStreetMap, кој […]

Прочитај повеќе

Босна и Херцеговина е на Google Maps, но ако се обидете да зумирате, пример на Сараево, нема да добиете мапа. Ќе добиете само бела позадина со имe на градот и име на најблискиот автопат. За споредба ако зумирате врз Демир Хисар, кој е најмал град во Македонија ќе добиете мапа од гратчето со мапирани улици […]

Прочитај повеќе

OpenStreetMap е дигитална мапа на светот, но за разлика од мапите на Google или Bing, OpenStreetMap е слободна и бесплатна, налик на Вики концептот, која може да ја едитира кој сака корисник со GPS, воздушна фотографија или други извори на податоци кои ќе можат да придонесат кон мапите. Проектот е стартуван летото 2004 година, а […]

Прочитај повеќе