(Текстот во продолжение е текст напишан од страна на <strhttps://www.it.mk/wp-admin/edit.phpong>Ендава ДООЕЛ Скопје, како одговор на текстот Србија ги повлече субвенциите за Endava по реакциите на ИТ заедницата, објавен на IT.mk на 21.декември, 2016-та година.) Благодариме што нѐ контактиравте и ни дозволивте да придонесеме кон оваа јавна дискусија, и ја поздравуваме оваа шанса да учествуваме. Ендава […]

Прочитај повеќе

Српската ИТ индустрија започна да се здружува против праксата на владата и министерствата за субвенционирање и фаворизирање на странските ИТ компании кои според нив го нарушуваат локалниот пазар, особено во полето на кадарот. ИТ секторот го обвини Министерството за економија на Србија за фаворизирање на една компанија која досега добила субвенции од 4.4 милиони евра. Станува збор […]

Прочитај повеќе

(Овој пост беше првично објавен на Medium од Горјан Јовановски, дипломиран ИТ студент на ФИНКИ кој од неодамна беше примен на факултет во Амстердам. Текстот го реобјавуваме со дозвола од Горјан, не затоа што се согласуваме со неговото мислење или не, туку бидејќи постот привлече доста внимание на друштвените мрежи и отвори дискусија за како […]

Прочитај повеќе

Платите во ИТ секторот во Македонија можеби се едни од повисоките плати, пред се поради побарувачката на талентот во индустрија која брзо се развива. Но во споредба со светските стандарди тие плати се далеку од средината, а врвот е скоро недостижен. Во истражувањето на MyHiringClub направено со над 9.000 компании од 40 земји, кое го […]

Прочитај повеќе

Иако не е никакво изненадување дека во ИТ секторот најголем број вработени се млади мажи, анализата на PayScale покажува дека ретко кој друг сектор е блиску до младоста како што е ИТ индустријата, пишува New York Times. Медијаната на вработените во технологијата е 35 години, што значи дека бројот на вработени помлади од 35 е […]

Прочитај повеќе

Solaborate, друштвената мрежа за ИТ професионалци, поддржана од компанија во Лос Анѓелес, а изработена од македонски дизајнери и програмери, претстави нови алатки кои ќе ја олеснат комуникацијата преку мрежата. Solaborate – која сè уште е во бета и ви треба клуч кој може да го побарате од официјалната страна – сега овозможува аудио повици преку […]

Прочитај повеќе

Solaborate e нова друштвена мрежа од Лос Анџелес која е наменета за ИТ професионалците. Мрежата која собра 1 милион долари инвестиција за својот глобален старт пред една недела, е интересна не само по својот пристап да се издвои од другите мрежи, туку и по тоа што е изработена во Скопје од тим од 18 дизајнери […]

Прочитај повеќе

„Анти-стрес“ сервисот Soluto, сервис кој овозможува полесно бутирање и одржување на Windows, сега претстави и втора верзија. Новинaтa е што сега може да додадете пријател(и) да ви помогне со проблемите околу компјутерот. Ова може да биде корисно за сите ИТ професионалци кои сакаат да им помогнат на своите пријатели, најблиската фамилија или пак на бизнис […]

Прочитај повеќе