Amazon работи на услуга која ќе им овозможи на љубителите на книгата за претплата од 10 долари месечно да имаат пристап до 600.000 книги и илјадници аудио книги. Kindle Unlimited ќе им овозможи на корисниците да преземат колку книги сакаат, меѓу кои се и популарните Lord of the Rings, Hunger Games и Harry Potter. Услугата […]

Прочитај повеќе

Доверливите документи кои ги достави поранешниот аналитичар, Едвард Сноуден, за најразличните стратегии со кои Американската националната агенција за безбедност (NSA) ги шпионира граѓаните на САД и светот, сега може да се најдат на едно место, подредени во една онлајн библиотека на American Civil Liberties Union. Освен документите кои ги сподели г. Сноуден во базата ги […]

Прочитај повеќе

Книгите се читаат и во дигиталната ера. Но, наместо во физичка хартиена форма, тие сега се претворени во е-книги, полесно достапни за брзо читање на било кој паметен уред. Овој тренд важи во светот, и во Македонија каде е предводен од новата онлајн „книготека“ на Македоника. Целта на фондацијата е да ја потикне „нацијата да […]

Прочитај повеќе

Онлајн-библиотеката Книготека, која според Off.net.mk е „најважниот проект кој некогаш и се случил на македонската книжевност“, и која ќе стартува наскоро, околу Нова година, има за цел да го промовира македонското културно наследство и современото литературно творештво кон македонската, но и светската публика. Проектот го стартува Фондацијата Македоника која вели дека објавените е-книги ќе бидат […]

Прочитај повеќе

Европската Комисија отвори истрага да испита дали Apple и уште пет издавачи преземаат несоодветни мерки да ја ограничат конкуренцијата на пазарот на е-книги. Петте издавачи се Hachette Livre, Penguin, Harper Collins, Simon & Schuster и Verlagsgruppe Georg von Holzbrinck. Истрагата е започната по обвиненијата од компани кои не се именувани дека Apple заедно со петте […]

Прочитај повеќе