Биталон е првиот хакатон во Македонија на кој учесниците ќе се обидат да раскажат приказна. Приказните кои ќе бидат раскажани на крајот се за една од најстарите еврејски заедници на Балканот. Учесниците ќе ја раскажат приказната преку Еврејските гробишта во Битола. На хакатонот ќе биде изработена дигитална платформа за посетителите на Паркот на живите во […]

Прочитај повеќе

Ако Global Game Jam не ви беше доволен и сакате да креирате уште некоја игра, тогаш имаме добра вест за вас. Gете-институт Скопје и Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство- ФИНКИ организираат 24-часовен хакатон за креирање видеоигри. Настанот се одржува на 23 и 24 февруари, во просториите на факултетот. Настанот е организиран по повод […]

Прочитај повеќе

Дел од експертите предупредуваат дека балонот на bitcoin наскоро би можел да пукне. Проблемот со ова е што речиси никој не може да предвиди која е вредноста на крипто-валутата на која ќе биде направена корекцијата. Сепак, барем во моменов цената од околу 10.000 долари е стабилна. Bitcoin Bubble Burst е стартап кој се претстави на Disrupt […]

Прочитај повеќе

SmartUp ги повикува сите кои имаат идеја за покреативно образование на Образовен хакатон. Хакатонот се одржува од 4 до 6 декември, во склоп на конференцијата: „Квалитетно образование за раст, остварувања и подобра иднина”. Образовниот хакатон е поддржан од: Министерство за образование и наука, Министерство за труд и социјална политика и UNICEF. Настанот ќе се одржи во […]

Прочитај повеќе

„Правен калкулатор“ е алатка која е производ на хакатонот организиран од WeTalkIT и Skopje Legal Hackers. Освен веб верзијата, „Правен калкулатор“ ви е достапна и на iOS и Android. Станува збор за алатка која е едноставна за користење и треба им помогне на граѓаните да дојдат до ориентациона цена за правни услуги. Можноста корисниците да видат за што сè и колку ќе […]

Прочитај повеќе

Овој викенд во просториите на Seavus Incubator се одржува дводневен хакатон. Организацијата е на We Talk IT (Skopje Super Cup) и Skopje Legal Hackers. На хакатонот ќе се изработи е-калкулатор кој ќе им помогне на луѓето со проценка на трошоци од тргување со имот. Калкулаторот согласно нотарските, адвокатските, катастарските тарифи треба да ги прави пресметките за купопродажба на […]

Прочитај повеќе

НЛБ Банка и Valoso Hub ги повикуваат сите заинтересирани на хакатон натпревар. Настанот е закажан за 22 и 23 април во просториите на Valoso Hub. Целта на хакатонот е преку иновативно решение да се намали бројот на корисници кои физички доаѓаат во банката. Корисниците можат и да крeираат нов сервис или да популаризираат некои од онлајн услугите […]

Прочитај повеќе

Имате идеја која може да промени индустријата за патување? Тогаш Hack Horizon е вистинскиот настан за вас. Станува збор за навистина несекојдневен хакатлон кој во целост ќе се одржи во авион, додека учесниците патуваат од Хонг Конг до Лондон. На натпреварот ќе учествуваат 32 учесници; претприемачи, инженери, развивачи, дизајнери кои во текот на три дена […]

Прочитај повеќе

Фондацијата за дебата и едукација IDEA Југоисточна Европа Скопје организира стартап натпревар за новинарски стории. Темата на натпреварот е „Развивање на дигиталното раскажување преку новинарски форми“. Новинарскиот стартап натпревар е отворен за: новинари, граѓански активисти, програмери, ескперти за гејмификација и графички дизајнери. Учесниците поделени во тимови ќе треба да работат заедно и да креираат интерактивна […]

Прочитај повеќе

По 24 часа развој и многу повеќе време минато во менторски сесии, заврши хакатонот организиран од ЈСП и Фондот за иновации и технолошки развој. Пет тимови го претставија своето решение за популаризација на линиите, а три за дизајнот на автобуската станица. Победници се тимот Loyal Green за популаризација на линиите, и urban lab 1 за […]

Прочитај повеќе

Nordeus започна со пријавување за шестиот хакатлон по ред. Оваа година натпреварот ќе се одржи на 10. и 11 декември. Како и претходно натпреварот е отворен за сите заинтресирани развивачи во регионот. Слично како и на останатите хакатлони, и овој е тематски. Темата ја бира тимот на Nordeus, а учесниците ја дознаваат темата на самиот […]

Прочитај повеќе

Започнуваат подготовките за двата хакатони организрани од Јавното сообраќајно претпријатие – Скопје.  Во петок на 23 септември од 11:00, е првата од серијата инфо сесии за запознавање со деталите, а настанот е во просториите на Технолошко металуршки факултет. Идејата е заинтересираните да се запознаат со процесот на аплицирање за натпреварите „Скопски автобуски хакатон“ и „Паметна автобуска постојка“. Инфо […]

Прочитај повеќе