Откако започна да препознава делови од слики, само прашање на време беше пред да може да препознава објекти и на видео. Новото Video Intelligence API на Google ќе овозможи креирање на апликции кои ќе можат да пребаруваат по видео. Ова подразбира дека и самото видео ќе стане „пребарливо“, јави TechCrunch. Сега корисникот ќе може да […]

Прочитај повеќе

По Google, Facebook и Microsoft сега и Amazon има вештачка интелигенција за препознавање на слики. Новата функционалност е надградба на досегашноста функционалност Prime Photos. Новиот сервис Amazon Rekognition за дел од сликите е супер прецизен. Tака за разлика од другите кои ќе ви кажат дека на сликата има куче, Amazon ќе ја „погоди“ и расата. […]

Прочитај повеќе

Qbo, робот со стереоскопска визија кој во себе има софтвер за препознавање на објекти и лица, развиен од компанијата TheCorpora, се препозна самиот себе во огледало. QBO, чиј код е слободен, е мал робот со вештачка интелигенција создаден за домашни потреби. Целта на креаторите е да создадат робот кој би служел како милениче. QBO располага […]

Прочитај повеќе