Aмериканската федералната комисија за трговија (FTC) работи на правилник кој ќе регулира до каде може да се оди со рекламите на интернет, пред тие да станат измама. Станува збор за регулирање на новиот метод на рекламирање преку спонзорирани текстови, таканаречен – native advertising. Native advertising e платена содржина, т.е. рекламни и ПР текстови кои тешко […]

Прочитај повеќе

Американската федерална агенција за трговија (FTC) ја затвори истрагата, a Google помина без казна, со опомена во иднина да мора да го промени начинот на работа. Google секако е задоволен од резултатите, но засегнатите компании протестираат. „Затворањето на истрагата за пристрастноста на Google без преземање на акција преставува пропуштена можност за заштита на иновативноста во […]

Прочитај повеќе

Facebook и FTC (Federal Trade Commission) не се согласуваат околу новите правила за заштита на правата на малолетниците. Новата регулатива ако биде донесена без сомневање ќе биде на штета на друштвената мрежа, главно бидејќи ги таргетира идните корисници на Facebook, односно децата и тинејџерите под 18 години. Промените кои ги предлага FTC  се однесуваат на […]

Прочитај повеќе

“Го основав Facebook на идеја дека луѓето ќе сакаат да споделуваат и да се поврзуваат со блиските, но за да го направат ова, секој треба да има комплетна контрола врз тоа со кого и што споделуваат во секое време.” – вака го почна своето извинување до корисниците Марк Зукерберг, откако FTC (федерална агенција за заштита […]

Прочитај повеќе