Европската Комисија објави план за враќање на довербата во споделувањето на податоци со САД без страв од NSA. Како што откриваат доверливите документи споделени од поранешниот аналитичар на CIA, Едвард Сноуден, aмериканската Агенција за национална безбедност e вклучена во шпионажа на целиот Интернет, од индивидуални таргетирани корисници до прислушување на ЕУ и телефоните на европските […]

Прочитај повеќе

За да ги заштити корисниците од корпорациите Европската Комисија ќе воведе нови построги правила за заштита на податоците. Подпретседателката на Европската Комисија, Вивиен Рединг, на DLD конференцијата, рече дека е потребно корисниците да им веруваат на компаниите, и дека мора индивидуалците да бидат во контрола на своите информации. Правилата ќе треба да ги регулираат начините […]

Прочитај повеќе

Европската Комисија во јануари ќе претстави Директива да го спречи Facebook да собира и споделува лични кориснички информации до рекламните агенции за таргетирано рекламирање, пишува британскиот Telegraph. Facebook собира лични информации како политички мислења, сексуалнa oпределеност, религиозни верувања и локација за сите свои корисници. Ова не и се допаѓа на Европската Комисија која верува дека […]

Прочитај повеќе