Данската полиција уапси сопственици на два сајта на кој има упатства за начин на користење на Popcorn Time. Апликацијата која својата популарност ја должи најмногу на едноставно стримање на пиратски филмови, и не е толку комплицирана за користење, но апсењето на двајцата сопственици сепак доаѓа како изненадување. Обвинението против нив е „дистрибуција на знаење и […]

Прочитај повеќе

Пиратскиот сервис за стримање филмови Popcorn наскоро, а можеби веќе денес излегува како апликација за Android. Откако последен пат пишувавме за неа апликацијата доби и Linux (32 и 64-битна верзија), но и верзија за OS X. Освен ова корисниците веќе можат да ги гледаат и најпопуларните серии кои во претходните верзии не беа достапни; Game […]

Прочитај повеќе

Пробиени сервери на легални бизниси и порно сајтови се место каде се хостира детската порнографија, вели британската Internet Watch Foundation. Криминалците ги закачуваат нелегалните фотографии на серверите на легални сајтови за да може да ги дистрибуираат без страв дека ќе бидат фатени. Организацијата за набљудување на криминалот на интернет изјави за BBC дека во последните […]

Прочитај повеќе

Game of Thrones со 4,3 милиони симнувања беше најпиратираната телевизиска серија минатата година. Но, иако Холивуд знае да паничи кога се работи за нелегалните симнувања, според режисерот Дејвид Петрарка, пиратеријата може само да помогне околу популарноста. Г. Петрарка вели, за австралискиот Sunday Morning Herald, дека телевизиските серии опстојуваат и профитираат благодарение на „џевата“ што ја […]

Прочитај повеќе

Неколку оператори во САД имплементираа нова практика во борба со споделувањето на пиратски содржини на Интернет, пишува Mashable. Новиот систем има за цел да ги образува корисниците за авторските права или да ги спречи да симнуваат. Copyright Alert System е целосно автоматизиран и ја зголемува казната од предупредувачка пошта до драстично намалување на интернет брзината […]

Прочитај повеќе

Да, добро прочитавте. Забележано е како вработените во холивудските студија нелегално преземаат филмови од нивните конкуренти и тоа преку BitTorrent. Студијата како Warner Bros., Disney, Paramout Pictures и др. иако бележат загуби, сепак нивните вработени симнуваат филмови и игри од торенти. TorrentFreak направи истражување со компанијата Scaneye и забележа дека голем број на пронајдените IP […]

Прочитај повеќе

Живееме во време кога скоро секој има свој Facebook профил, некои други и повеќе, и често кога се дискутира на некоја тема, работите знаат да излезат надвор од контрола и да се започне со „хејтање“ и говор на омраза, наместо да се има аргументирана дискусија. Може и да се случат други нерегуларности, како на пример […]

Прочитај повеќе

Јапонските интернет корисници кои симнуваат пиратска содржина може бидат казнети со 25.000 долари парична казна и до две години затвор, стои во новата регулатива која се воведе во земјата. Корисниците кои закачуваат пиратска содржина се соочени со 10 години затвор и над 50.000 долари парична казна. Иако пиратеријата е нелегална во Јапонија веќе подолго време, […]

Прочитај повеќе

Висок лондонски суд одлучи дека шведскиот торент сајт Pirate Bay прекршува авторски права, што значи дека властите ќе имаат правна основа да им наредат на интернет провајдерите BT и BSkyB да го блокираат овој контроверзен сајт, пишува Guardian. Од една страна, ваквата одлука може да послужи и како потпора на законите против пиратерија, како ACTA, […]

Прочитај повеќе

Интернет пребарувачите ги водат корисниците кон линкови со нелегална содржина, велат британските организации кои ја претставуваат забавната индустрија. Во документот, објавен под законот за слободен пристап до информации, се открива дека интернет пребарувачите, властите и сопствениците на авторските дела веќе една година се договараат за како да се справат со пиратеријата. Во него се вели: […]

Прочитај повеќе

Во битката која ќе ја одлучи иднината на сајтовите кои служат за закачување и споделување фајлови не се вклучени само тие што се сомничат дека помагаат на пиратеријата, туку сите сајтови кои дозволуваат да се складира содржина преку облакот, велат адвокатите на RapidShare. RapidShare е сличeн по функционалност со Megaupload, но не и во управувањето […]

Прочитај повеќе

Седум луѓе, меѓу кои и основачот на Megaupload, Ким Дотком, се уапсени од американското FBI. Веб сајтот е исклучен, заедно со две компании кои се поврзани со сајтот. Седумината уапсени се обвинети дека се „дел од интернационална криминална организација чии членови се инволвирани во злоупотреба на авторски права и перење на пари“. Тие се обвинети […]

Прочитај повеќе