Француските хотелиери тврдат дека популарниот сервис за изнајмување недвижнини Airbnb е агенција за недвижнини и мора да биде третиран така. Airbnb е еден од највредните стартапи, а претставува платформа која ги спојува луѓето кои изнајмуваат станов со луѓето на кои им е потребен стан. „Airbnb не само што креира поврзување помеѓу двајца корисници, креира маркет […]

Прочитај повеќе

Европскиот суд за човекови права донесе одлука дека масовното прислушување е незаконско и ги нарушува основните човекови права. Одлуката се однесува на случај против британската агенција за разузнавање, но без сомневање ќе се користи и во сите следни пресуди. Тужбата пред Судот за човекови права ја поднесоа неколку невладини организации, помеѓу кои се и: American Civil […]

Прочитај повеќе

Uber последниов период има навистина многу проблеми. Сепак, Европскиот суд на правдата му го зададе најголемиот удар во Европа. Во Европа сервисот повеќе не е дигитална платформа, туку превозник. „Сервисот на Uber кој поврзува индивидуи со непрофесионални возачи е покриено како услуга од поле на транспортот“, вели Европскиот суд на правдата. „По одлуката на Судот, […]

Прочитај повеќе

Кога таксистите бараа Uber да биде третиран подеднакво, од Uber се бранеа дека тие се всушност дигитален сервис, а не превозник. Сепак, Европскиот суд на Правдата ќе донесе одлука дали Uber може да го користи ова како одбрана. Секако оваа одлука нема никако да влијае на Uber. Компаниајта ќе продолжи да функционира како и досега. […]

Прочитај повеќе

Европскиот суд на правдата донесе одлука со која торент страниците како Pirate Bay се одговорни за нарушувањето на интелектуалната сопственост. Со ова европските интернет провајдерите ќе можат да го блокираат пристапот  на барање на сопствениците на авторските права. „Иако прифаќаме дека содржините се поставени онлајн од корисниците, судот го истакнува фактот дека операторот има клучна […]

Прочитај повеќе

Европските и американските законодавци ја прифатија законската рамка за законот кој треба да го замени Safe Harbor, кој беше договор за пренос на податоци меѓу двата континенти. Новиот закон, како и претходникот, го регулира префрлањето на податоци на Европјаните на серверите во САД каде се најголемите технолошки компании, и доаѓа под ново име Privacy Shield. Законодавците […]

Прочитај повеќе

Hidden from Google е нов сајт кој всушност е своевидна листа на линкови, кои Google, на барање на граѓаните на Европа мора да ги отстрани од прикажаните резултати, јави BBC. Страната веднаш доби свои поддржувачи, пред се, во луѓето кои протестираа дека одлуката на Eвропскиот суд е одлука против слободата на говорот. Судот му нареди […]

Прочитај повеќе

Европската унија побара од својот највисок суд да го провери трговскиот договор ACTA кој предизвика несогласувања и протести по улиците на неколку европски метрополи. Eвропскиот суд за правда ќе треба да го разгледа Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) и да даде конечно мислење за легалноста на трговскиот договор потпишан од ЕУ, 22 земји-членки, САД и други […]

Прочитај повеќе

Европскиот суд на Правдата одлучи дека издавачите на содржина не смеат да бараат од интернет провајдерите да филтрираат нелегална содржина. Оваа одлука доаѓа по барање на забавната индустрија да се спречи пиратеријата со интервенција на провајдерите. Претходно, уште во 2004-та година, белгиски суд дозволи издавачите да можат да бараат од интернет провајдерите да ја филтрираат […]

Прочитај повеќе