На 18 мај, сабота во Скопје, македонската .НЕТ заедница организира еднодневен настан со фокус на Microsoft Azure. Организаторите и досега организираат одлични настани, па нема да биде никакво изненадување ако настанот изобилува со интересни теми, новости, концепти и искуства од Microsoft Azure. Azure Saturday 2019 е бесплатен настан кој може да го посетат сите кои […]

Прочитај повеќе

Пред само неколку години во ерата на Стив Балмер изгледаше дека Microsoft ќе има сериозни проблеми. Неколку години подоцна смената на челото на компанијата, но и значителна промена на насоката, направи Microsoft да биде повторно на врвот. Лоши одлуки од кои најверојатно најпроблематичен е доцниот влез на пазарот за хардвер, придонесоа Microsoft да има проблеми […]

Прочитај повеќе

Microsoft издаде нова верзија на Azure App Service и алатки за девелоперите на мобилни апликации и на веб апликации. Алатката овозможува креирање на автоматизирани процес за компаниите преку Azure сервисот. Сервисите не се потполно нови, туку се изградени врз основа на Azure Websites, Mobile Services и Biztalk Services. Дел од сервисите како Azure Mobile Services […]

Прочитај повеќе

Microsoft објави дека Windows Azure Web Sites и Windows Azure Mobile Service отсега ќе им бидат достапни на сите развивачи кои сакаат да ги користат. Услугите се поддршка и развојни алатки за Azure-облакот. Azure Mobile Service овозможува простор на Azure облакот за Windows Phone, iOS и Android апликациите. Покрај ова девелоперите ќе можат да го […]

Прочитај повеќе

Еден од визионерите во Microsoft, Брајан Принц на конференцијата за гејминг дизајнери одржана во Кина ги сподели своите идеи и мислења за иднината и сегашноста на Cloud-гејмингот. Според потрешените пари од 2,5 милијарди долари кој Microsoft ги инвестирал во шестте сервери кој ќе го опслужуваат Azure облакот, и милијардите кои се потрошени на развој очигледно […]

Прочитај повеќе