„Слобода и приватност на Интернет“ е темата на единаесеттата меѓународна конференција е-Општество.мк, која е закажана за 10 декември во Holiday Inn, Скопје. Дел од темите кои ќе бидат опфатени оваа година на конференцијата се човековите права како основа на современото општество; приватност на Интернет; слобода на изразување; најдобрите практики во едукацијата за човекови права; алатки […]

Прочитај повеќе

Слобода на изразување, говор на омраза и приватност во дигиталниот свет се тема на десетата меѓународна конференција е-Општество.мк, која е закажана за 11 декември во Скопје. Овие теми се клучни за денешницата бидејќи се почесто веруваме дека онлајн не важат правилата за однесување кои важат и во офлајн светот. Посебно говорот на омраза е нешто […]

Прочитај повеќе

Во тек е вториот ден од меѓународната конференција е-Општество со тема „ИКТ и животната средина: Приказна за отпадот“, организирана од фондацијата Метаморфозис, и поддржана од Европската унија како дел од проектот „Балканска мрежа за застапување при управување со е-отпад“. Вториот ден е посветен на работилниците за „зелена“ канцеларија и креативна реупотреба на е-отпад, додека првиот […]

Прочитај повеќе