Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија, ги повикува сите девелопери да креираат видеоигри. Повикот е за две видеоигри за млади на возраст од 10 до 15 години. Игрите се дел од проектот „Поддршка на граѓанското општество во креирање политики за социјална кохезија и различности”. Видеоигрите треба да ги отсликуваат сите вредности зад кои […]

Прочитај повеќе

Реалноста во Македонија е премногу забавна за да има само еден конкурс со кој ќе се слави сатирата. Време е за нов, втор #кромидфест со тема „Туѓината пуста нека остане, младината реши тука да остаре!“. Правилата на конкурсот, организиран од Радио МОФ, е да се креира сатирична содржина во форма на лажни вести, симболично наречени […]

Прочитај повеќе

УСАИД и програмата „Чекор по Чекор” – Македонија сакаат да ги олеснат почетоците на читањето и да ги заинтересираат децата уште во најрана возраст. Идејата е со дигитални, аудио сликовници читањето да се направи поинтересно, а со тоа децата да поминат повеќе време читајќи ги овие сликовници. За оваа цел е распишан и јавен оглас […]

Прочитај повеќе

Можеби сатирата е лекот кој ќе ја убие македонската депресија, и ќе ја замени со инспирација. Во обид да ги разбуди младите креативци, Радио МОФ стартува онлајн конкурс „Розева е младоста во кралството Македонија“ во која ги повикуваат сите кои сакаат да добијат Apple iPad 2 од 16 GB да го погледнат светот низ розевите […]

Прочитај повеќе

Во Македонија има услови за креирање на видео игра, беше кажано од организаторите на Global Game Jam Македонија во неодамнешното интервју. Можеби е време и тие видео игри да бидат оценети во конкурс организиран од ПСМ Фондација, GDG Скопје, во соработка со Qua Vadis и Augmented Citizen. Сите македонски развивачи на игри се поканети да […]

Прочитај повеќе

Само 32 бизнис планови беа пријавени од можни 50 места во првиот конкурс за отварање на електронски продавници спонзорирани од Министерството за информатичко општество и администрација. Идејата зад проектот е локални бизнис да се пријават со свој бизнис план, а МИОА да им креира продавница и да им плати хостинг за една година, по што […]

Прочитај повеќе

One оператор го стартува првиот македонски Instagram конкурс. #Letogram ќе трае од 26 јули до 14 септември и е отворен за сите корисници на популарната мобилна апликација за фотографии. Конкурсот ќе се одвива во три фази. Првата трае до 25 август до кога „инстаграмџиите“ треба да ги пријават своите фотографии. Пријавувањето се прави само со […]

Прочитај повеќе

Од денес, 16 јули, е отворен конкурсот за третиот интернационален фестивал на филмови снимени со мобилен телефони, Мобиле Фестивал 2012. Конкурсот трае до 7 ноември, а ден подоцна ќе започне и фестивалот во Скопје под мотото „Секој може“. На фестивалот може да се пријават сите филмови снимени со мобилен телефон. Покрај престижните награди во домашна […]

Прочитај повеќе

На 4-ти јуни со почеток во 18:30 часот во Клуб на новинари ќе се одржи десеттиот по ред Mobile Monday Macedonia каде Бардил Јашари од Метармофозис ќе презентира и ќе даде подетални одговори за националната селекција на апликации за мобилни телефони кои може да бидат номинирани за учество на Наградата на Светскиот самит за мобилни […]

Прочитај повеќе

Министерството за информатичко општество (и администрација) го најави проектот „Светот на дланка“ кој вклучува бесплатна ИТ обука на околу 6 до 8 илјади граѓани. Обуката која започнува на 1.1.2012 година ќе се одржува во владините интернет клубови на 22 локации во 22 града и ќе опфаќа едукација во користење на најпопуларниот софтвер и сервиси, односно […]

Прочитај повеќе

Започна конкурсот на избор на 50 најдобри е-бизнис планови за е-продавници. Ова е првиот дел од „Сто веб продавници за 100 .мк бизниси“, амбициозниот проект на Министерството за инфоматичко општество и администрација. Проектот има за цел да ја мотивира електронската трговија во Македонија и затоа МИОА ќе спонзорира продавници за македонски бизниси, односно ќе им […]

Прочитај повеќе