Во декември, 2019-та започна со работа ажурираната верзија на Националниот портал за електронски услуги, достапен на Uslugi.gov.mk преку десктоп, мобилен или таблет, кој има за цел на граѓаните да им овозможи брз и лесен пристап до информации за јавните услуги од надлежните органи и државни субјекти. Порталот е воспоставен и управуван од Министерството за информатичко општество […]

Прочитај повеќе

Заедничка програма на МИОA и Huwei ќе ги награди најдобрите студенти од ИКТ факултетите со учество на студиската програма „Huawei Seeds for the future”. Станува збор за програма која на најдобрите ќе им овозможи од 27 октомври до 11 ноември да ги поосетат Пекинг и Шенжен. Тука студентите ќе може да се добијат практично искуство во […]

Прочитај повеќе

Министерството за информатичко општество и администрација во ноември 2016-та година, при анализирање на  законските регулативи со цел започнување на проектот Регистар на население преку ИПА2012 фондовите на Европската Унија, има констатирано дека законот за електронско управување, кој е донесен во 2009 година е потребно да се замени со целосно нов закон. Со таа цел, го […]

Прочитај повеќе

Досега оваа година, во периодот од јануари до октомври страниците од Македонија се цел на 328 сајбер напади. Ова е речиси незабележителна бројка во однос на развиените држави. Сепак бројот на сајбер напади најверојатно ќе расте, па справувањето со овие проблеми порано е вистинското решение. Една од мерките кои ќе бидат преземени е отворање на […]

Прочитај повеќе

Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) објави натпревар за апликации кои ќе користат отворени податоци, обезбедени од државните институции. Околу 150 бази на податоци се објавни на официјалниот сајт otvorenipodatoci.mk, кои можат да се искористат за сервиси што ќе им служат на граѓаните. Наречен Open Data Hackathon, натпреварот ќе трае од 3-ти до 22-ри […]

Прочитај повеќе

Единствениот национален регистар на прописи доби нов редизајн на сајтот со нови додадени услуго. Проектот е плод на соработка помеѓу Министерот за информатичко општество и USAID, а ова е втора негова надградба откако е воведена е-услугата во 2009 година. Новата надградба е во насока за зголемување на практичноста при користењето на сајтот, но и поголемо […]

Прочитај повеќе

Целта на otvorenipodatoci.gov.mk е да ги ослободи информациите од владините институции и да им ги понуди, во систематизирана форма, на граѓаните и компаниите да креираат апликации, содржини, истражувања и услуги. Засега проектот се движи во добра насока, и нема зошто да не се пофали обидот да се ослободат јавните ресурси. Но, тоа што е интересно […]

Прочитај повеќе

Се дигна доста прашина по соопштението на Владата на Македонија дека ќе ги блокира странските сајтови за обложување и игри на среќа, во корист на локални вакви сервиси предводени од нова „Државна видео лотарија“. Целта на таа легислатива е да се спречи одливот на парите од државата, и да се најде начин да се оданочат […]

Прочитај повеќе

<Надополнето: 11.06.2013>  Се чини дека информацијата дека PayPal ќе дојде во Косово и Македонија е неофицијална. Официјално финансискиот сервис ќе дојде во Македонија, , според изјавите на МИОА, но не се знае кога. Михаил Стевчев од македонскиот стартап TweetsPie кои се на Webit во Истанбул ги контактираше преставниците на PayPal, кои се исто на конференцијата, […]

Прочитај повеќе

Е-Потсетник е сервис кој преку СМС пораки и електронска пошта ќе ги известува граѓаните кога наближува рокот на важење на некој документ, кога некој документ е подготвен или се воведуваат нови услуги. Засега услуги нудат неколку министерства и институции. Министерството за економија ќе ги потсети корисниците кога истекува лиценцата за продажба на алкохолни пијалоци, решение […]

Прочитај повеќе

Влегуваме во новата година возбудени дека ќе видиме неверојатни ИТ достигнување, но не во светот, туку во Македонија. Изминатава 2012-та година беше навистина интересна за македонската ИТ сцена, на која се појавија куп стартапи, професионални и стартувани од ентузијасти; се отворија куп нови е-продавници, и се донесоа куп нови паметни телефони и таблет компјутери. Во […]

Прочитај повеќе

Open Data e нов сајт кој е поддршка на иницијативата за отворено партнерство со Владата, преку кој ќе може да се најдат отворени податоци од јавен карактер кои се загарантирани според Законот за слободен пристап до информации. Отворените податоци на сајтот (кој се уште е во изработка) се од јавен карактер за граѓаните и бизнис-заедницата. […]

Прочитај повеќе