За да им се помогне на лицата со оштетен вид полесно да користат компјутер, Министерството за информатичко општество, заедно со Факултетот за информациски технологии и компјутерско инженерство и Сојузот на слепите, ќе изработи синтетизатор на говор кој ќе продуцира разбирлив говор врз основа на македонскиот јазик. „Синтетизаторот на говор претставува софтверско решение кое генерира аудио […]

Прочитај повеќе

Група студенти од Универзитетот на Пенсилванија го претворија Kinect во каиш кој може да им овозможи на слепите да се движат низ собата и низ отворен простор така што инфра-црвената камера ги препознава објектите. Проектот Kinecthesia е феноменална идеја која иако прототип навистина може да им помогне на слепите да се движат послободно без да […]

Прочитај повеќе