Иако во конгресот тврдеше дека не ги прикажува своите производи пред конкуренцијата, Amazon сепак во резултатите повеќе ги прикажува сопствените брендови, покажува истражувањето на Markup. Истражувањето направено оваа година во јануари покажува дека: првиот резултат бил реклама со јасно видлива етикета „спонзорирано“ 60 отсто од времето; од останатите резултати половина од времето Amazon на првата […]

Прочитај повеќе

Pornhub ги отстрани сите видеа кои не доаѓаат од официјалните партнери. Отстранувањето на милиони видеа доаѓа по обвинувањата за хостирање на детска порнографија, насилство, силување и слично. Бројот на видеа кои ги хостира платформата е паднат од 13,5 на 7,2 милиони. Главна причина за брзата акција е прекинот на плаќање со платежни картички. VISA и […]

Прочитај повеќе

Amazon има посериозни проблеми периодов. Компанијата откри дека има вработени кои за паричен надомест ги откриваат доверливите податоци од продажбите. Дополнително, за мито вработените ги бришат и лошите рецензии и отстрануваат забрани од некои корисници. „Вработените во Amazon мора да имаат висок етички стандарди и секој кој ќе го наруши кодот на работа ќе биде […]

Прочитај повеќе

Група истражувачи од Универзитетот од Тексас објави дека имаат сознанија дека растот на биткоин и високата цена се предизвикани од манипулација. Експертите сметаат дека овие манипулации со цената се причина за 50% од растот на Bitcoin и дури 64% на другите валути. Професорот Џон Грифин смета дека растот на биткоин е предизвикан од неколку големи […]

Прочитај повеќе

Група бугарски измамници успеа да собере 1 милион долари за авторски права на песни од Spotify. Tие креирале неколку плејлисти и куп лажни Spotify корисници за да го зголемат бројот на пуштања на песните. Потоа, Spotify им исплатил 1 милион долари, јави Quartz. Групата пријавила 2 плејлисти со по околу 500 песни. Она што е […]

Прочитај повеќе

Група истржувачи објавија документ во кој тврдат дека манипулациајта со биткоин е полесна отколку што изгледа. Дополнително, порастот на цената на биткоин минатата година од 150 на 1 000 долари го лоцираа кај еден манипулатор. Според овој документ со цената на вредноста на биткоин манипулираат најмногу еден или двајца големи играчи. Како причина за ова […]

Прочитај повеќе

Од вчера на интернет циркулира база со лични податоци на 4.739 сегашни и поранешни студенти на факултетите низ Македонија. Случајот е потврден од страна на деканот на Машинскиот факултет во Скопје, од чиј и-мејл и е испратена базата, а повеќе детали може да прочитате на следниов линк. Со цел да ги разјасниме ингеренциите на Дирекцијата за […]

Прочитај повеќе

На инсистирање на британската влада во иднина е можно веб страните да мораат да ги идентификуваат „троловите“, пишува BBC. Проблемот со овие злонамерни корисници стана актуелен со британката Никола Брукс која била вознемирувана од интернет тролови. Троловите и направиле лажен профил на Facebook преку кој испраќале пораки со експлицитна содржина на малолетни девојчиња. Освен ова […]

Прочитај повеќе

Седум луѓе, меѓу кои и основачот на Megaupload, Ким Дотком, се уапсени од американското FBI. Веб сајтот е исклучен, заедно со две компании кои се поврзани со сајтот. Седумината уапсени се обвинети дека се „дел од интернационална криминална организација чии членови се инволвирани во злоупотреба на авторски права и перење на пари“. Тие се обвинети […]

Прочитај повеќе

Facebook профилот на еден од најпопуларните веб огласувачи Пазар3.мк моментално се користи за ширење на етничка и верска омраза, и за промовирање на сајтови кои немаат врска со огласувачот. Веќе два дена хакер со име „Командант Тели“, ако може да се верува на поставената слика, го злоупотребува профилот на Пазар3.мк. Освен што постира навредлива содржина […]

Прочитај повеќе

Законот за посебен регистар на лица осудени за педофилија изработен од Министерството за труд и социјална политика е влезен во собраниска процедура и доколку биде изгласан ќе им дозволи на властите да ги објават имињата на осудените за сексуална злоупотреба на малолетни лица на Интернет. Идејата зад предлогот е листата со имиња да служи како […]

Прочитај повеќе