Претставниците на демократите во Сенатот на САД успеаја да убедат доволно републиканци за да го вратат разговорот за интернет неутралност. Со 52 гласа „за“ и 47 „против“, за враќањето на интернет неутралноста сега треба да гласа Претставничкиот дом. Тука демократите, треба да убедат 35 од своите колеги да изгласаат поддршка за враќање на претходното решение. Во поддршка […]

Прочитај повеќе

Марк Закерберг конечно се појави пред Конгресот на САД. За жал, ниту на ова сослушување не дознавме ништо ново. Сенаторите повторно ги прашуваа истите прашања, и ги добиваа истите одговори. Дел од стандардните прашање беа за руското мешање во изборите во САД, за цензурирањето на десничарските страници, а сега фокус беше и скандалот со Cambridge […]

Прочитај повеќе

Користејќи ги „колачињата“, Facebook ги следи сите кликнати линкови на сите 800 милиони корисници кои се отворени во последните 90 дена. Ова беше откриено од главниот инжинер на Facebook, Артуро Бехар, кој објасни дека Facebook ги следи и корисниците кои не се членови на мрежата, но кои кликаат на линковите откако ќе посетат некоја фан […]

Прочитај повеќе

Пред американскиот Сенат и Конгрес се наоѓаат предлог-закони, Protect IP Act и Stop Online Piracy Act (SOPA), кои сериозно можат да ја загрозат интернет слободата и да воведат интернет цензура во САД. Ако се тоа одобри во САД можно е многу лесно такви закони да бидат одобрени во Европа, Македонија и ширум целиот свет. Законите […]

Прочитај повеќе