Верувам дека целата стартап сцена е возбудена што ќе се одржи четвртиот Startup Weekend Skopje на 8 и 10-ти мај. Овој настан е вистинско место за да видиме колку всушност македонската стартап сцена е иновативна и креативна. Тоа што ќе биде поважно на настанот е да се чујат идеите и размислувањата на претприемачите, велат организаторите […]

Прочитај повеќе

Стартува нов, втор Android предизвик организиран од Vip оператор, а со него доаѓа и еден нова идеја да се едуцираат ентузијастите да креираат апликации кои ќе можат да продолжат како стартап бизнис. Идејата е одлична бидејќи, во теорија, ќе донесе поквалитени апликации овојпат дистрибуирани преку нова локалната продавница Vip Store за корисниците полесно да ги […]

Прочитај повеќе

Дали знаете некој македонски стартап, било тоа да е веб сервис, компанија или мобилна апликација? Како се снаоѓа тој стартап, дали е финансиран и дали има потенцијал да излезе надвор од Македонија или е фокусиран само на локалниот пазар? Според податоците од Државниот завод за статистика од 2010 година, од вкупно 75.497 активни деловни субјекти […]

Прочитај повеќе