За справување со зголемениот број напади Европската Унија претстави законска рамка со која ќе се основа заеднички тим за брза одбрана од сајбер напади. Оваа година помеѓу жртвите на напади беа: Европската агенција за медицина, неколку полски политичари, и болници во Ирска и Франција. Тимот ќе се справува со нападите во реално време, и ќе […]

Прочитај повеќе

Во прилог пренесуваме интегрирано соопштение за онлајн натпреварот CyberMK 2020 Агенцијата за електронски комуникации и Националниот центар за одговор на компјутерски инциденти во месец март 2020 година го организираа првиот национален натпревар во сајбер-безбедност, CyberMK 2020. Натпреварот беше од отворен каракатер со фокус на младите од 15-27 години и студентската популација, со цел да се […]

Прочитај повеќе

Сајбер безбедноста никогаш не била поважна. Ако порано беше доволно само да се избере вистинскиот firewall, антивирус и алатки за енкрипција, сега треба да се направи многу повеќе за да се спречи еден хакерски напад. Живееме во еден дигитален свет во кој технологијата се развива неверојатно брзо, а паралелно со нејзината широко распространета употреба се […]

Прочитај повеќе

На Израел отпаѓа една петтина од приватните инвестици во сајбер безбедноста. Можеби токму поради ова не ни треба да не изнанадува што Израел е лидер на ова поле. За повеќе податоци погледнете го видеото од Vice.

Прочитај повеќе

Facebook, Microsoft и уште 32 компании се заколнаа дека нема да им помагаат на владите да лансираат сајбер напади. Ова се однесува не само на непомагање, туку и на заштита од сајбер напади, јави New York Times. Компаниите ја започнаа иницијативата Cyber Tech Accord. Вкупната листа на компании ги содржи: ABB, Arm, Avast, Bitdefender, BT, CA Technologies, […]

Прочитај повеќе

Националните центри за компјутерска безбедност на Македонија и Косово, потпишаа договор за меѓусебна соработка. Договорот е потпишан минатата недела помеѓу: Националниот центар за одговор на компјутерски инциденти (MKD-CIRT) и  Националната единица за сајбер безбедност (KOS-CERT) од Косово. Двете држави ќе соработуваат преку: заедничко справување со инциденти во сајбер просторот; размена на искуства; учество во меѓународни активности; соработка […]

Прочитај повеќе

Украинскиот државен производител на електрична енергија, Укренерго најави дека инвестира 20 милини долари за сајбер безбедност. Компанијата беше жртва на неколку серизни напади. На крајот на 2014 година, електричната централа Prykarpattyaoblenergo лоцирана во западна Украина, беше цел на сајбер напад. Напаѓачите најпрво ја преземаа контролата од операторот, а потоа го одлогираа и ја променија неговата лозинка. […]

Прочитај повеќе

Компанијата која работи на технологија против сајбер криминалот, Chronicle, е последна компанија која излегува од Alphabet. Оваа компанија излегува од Moonshot проектите на X Labs од која излегоа и автономните возила и Project Loom. Директор на новата компанија Chronicle е Стивен Жилет, поранешен шеф на безбедност во Symantec и Starbucks. Во новата компанија влегуваат и најдобрите инженери […]

Прочитај повеќе

Со оглед на тоа колку безбедности пропусти имаат, право чудо е што Империјата успева да се одбрани цели 9 филма. Cyberpoint International направи смешна анализата на безбедносните пропусти во Star Wars, која може да ја погледнете во видеото.

Прочитај повеќе

Од 4-ти до 7-ми декември во Семос Едукација по трет пат ќе се соберат ИТ професионалците на мастер клас со светските експерти за сајбер безбедност – Паула Јанушкиевич и Грег Творек. Паула Јанушкиевич е IT Security Auditor & Penetration Tester, Enterprise Security MVP, Microsoft Security Trusted Advisor и Microsoft сертифициран тренер. Исто така е презентер […]

Прочитај повеќе

На крајот на јуни неколку енергетски постројки во САД беа цел на сајбер напади. Цел на нападите се и производствени постројки во САД, но и во други држави. Според владини претставници зад нападот стои Русија, јави Washington Post. Добрата вест е дека внатрешните системи на нападнатата нуклеарна електрана и постројките не се компромитирани. Напаѓачите стигнале […]

Прочитај повеќе

Водичи за неколку популарни Android видеоигри како Pokemon Go или Fifa доаѓаа со многу повеќе од совети. Над 500.000 корисници на Android преку овие апликации отвориле можност за заразување на своите уреди со малициозен софтвер, пренесе BBC. Безбедносната компанија Check Point тврди дека над 45 вакви апликации можеле да ги заразат телефоните на корисниците. Апликациите беа […]

Прочитај повеќе