Белгија, Холандија, Полска, Португалија и Словенија ќе се појават пред највисокиот европски суд откако не успеаја да го имплементираат законот за веб колачиња кој беше официјализиран пред една година. Сите останати 22 земји членки го воведа законот, иако некои само минималните барања. Законот предвидува веб сајтовите да бараат согласност од посетителите за да користат веб […]

Прочитај повеќе

Европската Комисија во јануари ќе претстави Директива да го спречи Facebook да собира и споделува лични кориснички информации до рекламните агенции за таргетирано рекламирање, пишува британскиот Telegraph. Facebook собира лични информации како политички мислења, сексуалнa oпределеност, религиозни верувања и локација за сите свои корисници. Ова не и се допаѓа на Европската Комисија која верува дека […]

Прочитај повеќе

Европскиот совет дискутира за нова Директива за напади на информатички системи со која ќе ги зголеми мерките против сајбер криминалот, ќе креира EU-CERT тим, ќе се зголеми соработката меѓу земјите-членки, ќе се зголемат казните и се предлага да се забранат хакерските алатки.

Прочитај повеќе